15. jul 2024 13:20

Savet EU usvojio prvu meru pomoći albanskim oružanim snagama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savet EU usvojio prvu meru pomoći albanskim oružanim snagama

Foto: Shutterstock.com/MDart10, ilustracija

BRISEL - Savet EU danas je, u okviru Evropskog instrumenta za mirovnu pomoć, usvojio prvu meru za pomoć Oružanim snagama Albanije u vrednosti od 13 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, mera je usvojena kako bi se unapredila operativna efikasnost albanskih oružanih snaga, posebno u pogledu mobilnosti, manevarskih sposobnosti i zaštite.

Ovom merom pomoći, kako se dodaje, ojačaće se kapaciteti Albanije u pogledu njenog učešća u operacijama i misijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, kao i u svim međunarodnim koalicijama.

U saopštenju se precizira da će se preko Evropskog instrumenta za mirovnu pomoć obezbediti oprema koja nije osmišljena za isporuku smrtonosne sile i, gde je potrebno, povezane zalihe i usluge, uključujući tehničku obuku.

Kopnene snage Albanije dobiće laka oklopna višenamenska vozila, dodaje se u saopštenju i pojašnjava da je reč o vozilima koja su opremljena da obezbede visoku mobilnost i manevarske sposobnosti u svim vrstama terena i vremenskim uslovima i obezbede zaštitu osoblja od lakog naoružanja i eksploziva.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj rekao je da je ova odluka "važna prekretnica" u bezbednosnoj i odbrambenoj saradnji sa Albanijom i da ona odražava zahvalnost EU za punu usklađenost Albanije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Evropski instrument za mirovnu pomoć osnovan je u martu 2021. godine kako bi se finansirale akcije u okviru zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU za sprečavanje sukoba, očuvanje mira i jačanje međunarodne bezbednosti i stabilnosti.

Instrument omogućava EU da finansira akcije osmišljene da ojačaju kapacitete trećih država i regionalnih i međunarodnih organizacija koje se odnose na vojna i odbrambena pitanja.