16. jul 2024 10:25

Španski desni centar poziva Sančeza da proglasi ''migracionu vanrednu situaciju''

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španski desni centar poziva Sančeza da proglasi ''migracionu vanrednu situaciju''

Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

MADRID - Španska vlada premijera Pedra Sančeza (PSOE) trebalo bi da proglasi ''migracionu vanrednu situaciju“ u celoj Španiji, a ne samo na Kanarskim ostrvima, regionu koji je trenutno najteže pogođen prilivom ilegalnih migranata iz zapadne Afrike, poručila je glavna opoziciona Narodna stranka (PP).

PP je uputila ovaj poziv španskoj vladi u ponedeljak, kada su PSOE, njen levičarski partner Sumar i Koalicije za Kanare predstavili u parlamentu nacrt zakona za reformu važećeg zakona o imigraciji.

Predlog zakona ima za cilj da uspostavi obaveznu raspodelu maloletnih migranata bez pratnje među 17 španskih autonomnih zajednica, prenosi Euraktiv.

Prema izvorima iz tri stranke, glavni cilj je pronaći bezbednu destinaciju za skoro 6.000 stranih maloletnika koji se trenutno nalaze na Kanarskim ostrvima, iako region ima samo 2.000 slobodnih mesta, čemu se PP protivi.

U dokumentu koji je poslat ministru za teritorijalnu politiku Viktoru Anhelu Toresu (PSOE), PP je izrazila zabrinutost jer predlog priznaje samo ''migracionu vanrednu situaciju” na Kanarskim ostrvima i u španskim autonomnim gradovima Seuta i Melilja, ali isključuje druge regione ''koji su u situaciji kolapsa''.

Umesto toga, PP poziva da se ''proglasi vanredna situacija u vezi sa migracijom za celu nacionalnu teritoriju“ ne samo na osnovu trenutne situacije na Kanarskim ostrvima, Seuti i Melilji ''već i na prognozama (dolazaka migranata) za naredne mesece“.

''Na ovaj način bi svi (regioni) mogli da iskoriste ovaj plan za vanredne situacije i mogli bi, ako je potrebno, hitno da ponude sredstva za potrebe prijema“, navodi PP u dokumentu.

Ministar za omladinu i decu Sira Rego (Sumar) oštro je kritikovao nedostatak podrške PP-a ovoj inicijativi.

Rego je pozvao lidera PP Alberta Nunjeza Feihoa da usmeri svoju stranku desnog centra ''na stranu dece“ kako bi olakšao reformu i zamolio ga da prestane da održava ''politiku krajnje desnice“ o migraciji.

PSOE, Sumar i Koalicija za Kanare se ipak nadaju da će PP podržati predlog, posebno nakon izlaska predstavnika krajnje desničarske stranke Voks, treće najveće snage u parlamentu, iz pet regiona u kojima oni su vladali sa PP od maja 2023. godine.