17. jul 2024 14:58

Dmitro Kuleba: Rusija je dva puta ubila žrtve malezijskog aviona MH17 - raketom i lažima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dmitro Kuleba: Rusija je dva puta ubila žrtve malezijskog aviona MH17 - raketom i lažima

Foto: AP Photo/Stephanie Scarbrough

KIJEV  - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da Rusija i dalje zloupotrebljava tugu rođaka poginulih u padu aviona MH17, odbijajući da prizna istinu, preuzme odgovornost i izvini se.

Šef ukrajinske diplomatije u intervjuu za South China Morning Post, objavljenom na desetu godišnjicu tragedije, nazvao je takvo ponašanje nehumanim i optužio Rusiju za eklatantne, sistematske i besramne laži.

"Žao mi je što ovo konstatujem, ali Rusija je dva puta ubila nevine žrtve MH17. Prvi put – svojom raketom. Drugi put - svojim lažima. Zato mi je teško da shvatim kroz koji bol su rođaci poginulih prošli tih letnjih dana pre 10 godina i sada", rekao je on, ističući da od samog početka ruska agresija nije bila samo na Ukrajinu i Ukrajince, već je bila globalna pretnja.

Ukrajina je od samog početka uložila značajne napore da u potpunosti sarađuje sa zvaničnom istragom, naglasio je ministar, napominjući da je Rusija godinama lagala o tragediji i manipulisala javnim mnjenjem, pokušavajući da izbegne odgovornost.

Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je odgovornost Rusije za obaranje putničkog aviona Malezijske erlajnse iznad Donbasa neizbežna.

"Već je prošlo 10 godina od dana kada su ruske ubice uništile putnički avion MH17 na nebu Ukrajine. Ceo svet je tada video da rusko zlo preti ne samo nama. Ubijeno je 298 ljudi, uključujući 80 dece. Građani desetak zemalja iz različitih delova sveta", napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

Putnički Boing-777 "Malezija erlajnsa", koji je leteo na letu MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. iznad privremeno okupiranog dela Donjecke oblasti, a u nesreći su poginula 283 putnika, među kojima 80 dece, i 15 članova posade.

Međunarodni istražni tim zaključio je da je avion oboren iz protivvazdušno-raketnog kompleksa Buk, koji pripada 53. protivvazdušnoj raketnoj brigadi Oružanih snaga Rusije, stacioniranoj u Kursku.

Sud u Holandiji proglasio je krivim za obaranje aviona bivšeg oficira ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) bivšeg ministra odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Igora Girkina (Strelkova), bivšeg načelnika vojne obaveštajne službe DNR Sergeja Dubinskog i državljanina Ukrajine Leonida Harčenka.

Sedamnaestog jula 2014. godine putnički avion Malezija erlajnsa MH17 koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur pogođen je projektilom iznad regiona Donbasa u istočnoj Ukrajini, gde je u to vreme besneo sukob između militantnih grupa pod kontrolom Rusije i ukrajinske vojske.

Holandske vlasti pokrenule su krivičnu istragu o obaranju aviona i tokom godina intervjuisale desetine svedoka i proučile stotine dokaza.

Rusija je negirala bilo kakvu odgovornost za pad aviona, Moskva nije sarađivala sa međunarodnom istragom o padu aviona, iako su i Girkin i Dubinski ruski državljani.

Girkin je osuđen na zatvorsku kaznu, ali po sasvim drugoj optužnici. Bivši oficir FSB-a optužio je ruski vojni vrh za nesposobnost tokom invazije na Ukrajinu i osuđen je početkom godine na četiri godine zatvora po optužbi za ekstremizam.

Moskva negira sve optužbe protiv nje i tvrdi da je avion MH17 oborila ukrajinska vojska.