17. jul 2024 22:10

Gutereš: Politika Izraela prema Z. obali ugrožava mogućnost rešenja sa dve države

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gutereš: Politika Izraela prema Z. obali ugrožava mogućnost rešenja sa dve države

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

NJUJORK  - Politika Izraela prema okupiranoj Zapadnoj obali ugrožava mogućnost rešenja sa dve države sa Palestincima, navodi generalni sekretar UN Antonio Gutereš u saopštenju koje je danas pročitao šef njegovof kabineta Kortni Retri na sastanku Saveta bezbednosti.

U saopštenju, Gutereš je upozorio da Izrael preduzima korake da proširi suverenitet nad okupiranom Zapadnom obalom i istakao da je da su nasilje i hapšenja u porastu na toj teritoriji od početka rata u Gazi, prenosi Tajms of Izrael.

"Administrativnim i pravnim koracima Izrael menja geografiju Zapadne obale, a očekuje se da će se proširenje naselja ubrzati zbog velikih zaplena zemljišta u strateškim oblastima i promena u planiranju, upravljanju zemljištem i upravljanju. Nedavni događaji zabijaju bodež u srce svake perspektive za rešenje sa dve države", dodaje Gutereš.

Napominje da je Izrael preduzeo kaznene korake protiv palestinskih vlasti i legalizovao pet izraelskih ispostava na Zapadnoj obali.

''Moramo promeniti kurs. Sve aktivnosti naseljavanja moraju odmah prestati“, kaže Gutereš.

On je takođe ponovio poziv na hitan prekid vatre u ratu u Gazi i oslobađanje svih talaca i napomenuo da je humanitarna kriza u Pojasu Gaze ''moralna mrlja na svima nama“.