18. jul 2024 14:26

Orban: Mirovna misija za Ukrajinu dobro napreduje, postignuto ono što je planirano

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orban: Mirovna misija za Ukrajinu dobro napreduje, postignuto ono što je planirano

Foto: AP Photo/Denes Erdos

BUDIMPEŠTA - Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da njegova "mirovna misija" za Ukrajinu dobro napreduje i da je za sada postignuto ono što se planiralo.

Dolazeći na četvrti samit Evropske političke zajednice (EPC) u Blenim palati u blizini Oksforda, Orban je, komentarišući svoje nedavne razgovore u cilju postizanja mira u Ukrajini, Orban je rekao da rešenje za sukob nije na bojnom polju, prenosi MTI.

"Mnoge zemlje misle da mogu da unište Ruse vojnom silom. Ne slažem se sa tim. Poznajem i Ruse i Ukrajince. Rešenje nije na bojnom polju", rekao je Orban na putu za četvrti samit Evropske političke zajednice (EPC) u Blenhajm palati u blizini Oksforda.

Orban je nedavno posetio Ukrajinu i Rusiju gde se sastao sa predsednicima Volodimirom Zelenskim i Vladimirom Putinom i rekao da je to "mirovna misija" čiji je krajnji cilj uspostavljanje mira između Ukrajine i Rusije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj istakao je tada da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU za te posete.

Očekuje se da će se samit EPC, koji je uputio pozive za 47 šefova država i vlada, fokusirati na podršku Ukrajini i zajedničke izazove kao što su energija, bezbednost i demokratija i migracije.