23. januar 2023 14:30

"Katargejt": Panceri sada mora da ide do kraja

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Katargejt": Panceri sada mora da ide do kraja

Foto: Marc Dossman/European Parliament via AP/Marc Dossman

BRISEL - Pjer Antonio Panceri, čovek koji navodno stoji iza afere "Katargejt", moraće da ispriča istinu belgijskom pravosuđu i ne sme ništa da sakrije, a ukoliko to ne uradi, ne samo da će "prekršiti sporazum", već će biti optužen za "iskrivljavanje pravde", rekao je izvor upoznat sa pitanjem za "Euraktiv".

Panceri je nedavno postigao dogovor sa belgijskim pravosuđem da govori o Katargejtu i pruži sve neophodne informacije vezane za skandal, a zauzvrat dobiće manju kaznu.

"Panceri će da da nova imena umešana u skandal u Kataru i Maroku", dodao je izvor.

Odluka italijanskog suda da isporuči njegovu ćerku Belgiji stavlja pritisak na njega, kao i činjenica da su bivša poslanica, potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili i njen partner Frančesko Đorđi svalili krivicu na njega dana kada su uhapšeni.

Izvor "Euraktiva" je rekao da je Panceri iznenadio sve saradnjom sa belgijskim vlastima.

Sa druge strane, Kaili insistira da je nevina.

Izvor dodaje da je Kaili ponuđeno da napravi takav dogovor, ali uz uslov da prizna krivicu, ali je ona odbila.

"Politički, bila bi gotova, ali pravno, mogla bi da dobije bolju presudu, mogla bi da nastavi sa poslom u privatnom sektoru", rekao je izvor.

Korupcijski skandal nazvan "Katargejt" potresao je Evropski parlament nakon što su četiri osobe uhapšene pod sumnjom da su primale mito, a agent marokanske tajne službe pojavio se kao jedan od ključnih aktera mreže koja se proteže od Katara i Maroka do Evrope.