30. jul 2024 14:48

Seul veruje da će Severna Koreja izvesti nuklearni test uoči izbora u SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Seul veruje da će Severna Koreja izvesti nuklearni test uoči izbora u SAD

Foto: Shutterstock.com/Aritra Deb, ilustracija

SEUL - Ministarstvo odbrane Južne Koreje veruje da bi Severna Koreja mogla da izvrši sledeću nuklearnu probu u novembru, uoči ili neposredno posle predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je ministar odbrane Šin Von Šik.

"Severna Koreja je završila pripreme za nuklearni test i spremna je da ga izvede čim odluka bude doneta", rekao je Šin, prenosi Jonhap.

Kako je naveo, Seul ne isključuje da Pjongjang može da pribegne nuklearnoj provokaciji kako bi demonstrirao svoje vojne sposobnosti i pokušao da utiče na severnokorejsku politiku novog predsednika SAD.

"Ne možemo da isključimo činjenicu da će se ovaj odlučujući trenutak desiti neposredno pre ili posle predsedničkih izbora u SAD da bi se povećao uticaj na politiku Sjedinjenih Američkih Država", napomenuo je ministar.

On je dodao da Seul, Vašington i Tokio kontinuirano jačaju trilateralnu saradnju protiv pretnji Severne Koreje i da su već pokrenuli severnokorejski sistem upozorenja o lansiranju raketa u realnom vremenu i postigli dogovor o standardizaciji praćenja raketa lansiranih iz Severne Koreje.

Pjongjang je, kršeći rezolucije Saveta bezbednosti UN, izveo šest nuklearnih proba. Poslednja podzemna nuklearna proba izvršena je 2017. godine, nakon čega je Savet bezbednosti UN uveo oštre sankcije Severnoj Koreji.

Ministri odbrane SAD, Japana i Južne Koreje potpisali su u nedelju dokument o tripartitnoj bezbednosnoj saradnji kao odgovor na nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje i njene vojne integracije sa Rusijom.