11. avgust 2024 21:12

Galant: Izrael spreman na akciju bez presedana ako ga napadnu Iran i Hezbolah

Izvor: TANJUG

podeli vest

Galant: Izrael spreman na akciju bez presedana ako ga napadnu Iran i Hezbolah

Foto: AP Photo/Leo Correa

TEL AVIV - Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da će njegova zemlja delovati na do sada nezabeležen način ako je napadnu Iran i Hezbolah.

"Mi imamo značajne kapacitete. Nadam se da to uzimaju u obzir i da neće izazivati rat na dodatnim frontovima", rekao je Galant regrutima u vojnoj bazi Tel Hašomer, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da se Izrael bori za svoj opstanak u "neprijateljskom okruženju".

Galant je takođe poručio regrutima da stupaju u vojsku u istorijskom trenutku koji je "značajan" i "izazovan".

Izraelski ministar Ben-Gvir pozvao na trajnu okupaciju Pojasu Gaze

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir pozvao je na trajnu okupaciju Pojasa Gaze.

On je u objavi na mreži X izrazio protivljenje posredništvu SAD u pregovorima Izraela i plaestinske militantne grupe Hamas i naveo da Hamas "mora biti slomljen, do potpune predaje", prenosi Al Džazira.

Prema njegovom mišljenju, prenos sve humanitarne pomoći i goriva trebalo bi obustaviti dok svi taoci koje drži Hamas ne budu oslobođeni, a izraelske vlasti bi trebalo da "podstiču naseljavanje i zauzimanje teritorije Pojasa Gaze kako bi ih Izrael trajno zadržao".

Ben-Gvir je ranije za izraelski Kanal 14 rekao da bi učešće Izraela u pregovorima o prekidu vatre u četvrtak bilo "ozbiljna greška".Naveo je da je obavestio premijera Benjamina Netanjahua da izraelska vojska "odlično radi u Gazi" i da je zato ne bi trebalo povlačiti.

"Zašto bismo sada išli da vodimo dijalog? Hamas je slomljen ovim ratom i mi možemo da pobedimo. Jasno sam rekao da se nadam i molim da Netanjahu ne zaključi labav sporazum. Mi smo pobednici", rekao je Ben-Gvir.