25. avgust 2024 20:28

Kanal 12: Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze napreduju u dobrom pravcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kanal 12: Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze napreduju u dobrom pravcu

Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo

GAZA - Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa, koji se vode u Kairu, napreduju u dobrom pravcu, javio je izraelski Kanal 12, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Zvaničnici su rekli da je lider Hamasa Jahja Sinvar pod velikim pritiskom da prihvati sporazum.

Izraelski pregovarački tim vratio se u Izrael iz Kaira večeras, a o narednim koracima razgovaraće sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, preneo je Tajms of Izrael.

Osama Hamdan: Hamas odbacuje nove izraelske uslove za prekid vatre u Pojasu Gaze

Palestinska militantna grupa Hamas se drži predloga o prekidu vatre u Pojasu Gaze od 2. jula i odbacuje nove izraelske uslove za prekid sukoba, izjavio je danas zvaničnik grupe Osama Hamdan.

On je rekao za televiziju Al-Aksa, koju vodi Hamas, da nije tačno da će uskoro biti postignut dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je Rojters.

U pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz palestinske enklave, uključujući i povlačenje iz takozvanog Filadelfijskog koridora, uskog dela teritorije duž južne granice sa Egiptom ukupne dužine 14,5 kilometara.

Izrael želi da zadrži kontrolu nad tim koridorom koji je zauzeo krajem maja nakon što je uništio desetine tunela za koje tvrdi da su služili za krijumčarenje oružja u Gazu.

Hamas je prethodno saopštio da je spreman da prihvati predlog koji je u maju izneo predsednik SAD Džozef Bajden, a koji podrazumeva prekid vatre u fazama, povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze i oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.