29. avgust 2024 09:52

Marko Đurić: Srbija i Tonga mogu da jačaju veze i kroz razvoj privrede i poljoprivrede

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić: Srbija i Tonga mogu da jačaju veze i kroz razvoj privrede i poljoprivrede

Foto: TANJUG/MSP

NUKUALOFA - Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa ministarkom informisanja i zaštite životne sredine Kraljevine Tonge Fekitamoloom Utoikamanu i tom prilikom ocenio da Srbija i Tonga međusobne veze mogu da jačaju i kroz razvoj privrede, poljoprivrede, obrazovanja, kao i u oblasti informacionih tehnologija.

On je prilikom tog sastanka na marginama 53. sastanka lidera Foruma pacifičkih ostrva, koji se održava u Nukualofi, glavnom gradu Kraljevine Tonge, ukazao da bi projekat stipendiranja studenata pod nazivom "Svet u Srbiji" u velikoj meri doprineo bliskosti naših naroda, jer bi dolazak mladih ljudi iz Tonge na studije u Srbiju dodatno ojačao veze u oblasti obrazovanja, kulture, omladine i sporta, kao i u drugim oblastima, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zahvalivši na pozivu Srbiji da, u svojstvu specijalnog gosta, učestvuje na forumu koji je okupio sva pacifička ostrva i brojne zemlje sa svih kontinenata, Đurić je ocenio da je ovaj skup, na kojem naša zemlja prvi put učestvuje, izuzetna prilika, ne samo da predstavimo Srbiju, već i da pošaljemo poruku da želimo da se aktivnije angažujemo na izgradnji i negovanju odnosa sa regionom Pacifika.

"Srbija želi da jača postojeće i gradi nove veze na svim meridijanima, bez obzira na geografsku udaljenost, jer uvek možemo da pronađemo tačke saradnje u zajedničkom interesu", istakao je Đurić.

Tokom boravka u Nukualofi, šef srpske diplomatije imao je prilike da se susretne i sa premijerom Kraljevine Tonge Sijaosijem Sovalenijem, kao i sa princom prestolonaslednikom Tupoutoaom Ulukalalom i njegovom suprugom.