29. avgust 2024 13:03

Si Đinping i Saliven razgovarali o odnosima Kine i SAD, založili se za saradnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Si Đinping i Saliven razgovarali o odnosima Kine i SAD, založili se za saradnju

Foto: Xinhua via AP/Li Xueren

PEKING -  Kineski predsednik Si Đinping sastao se danas sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivanom i poručio da je potrebno da se zemlje ujedine i sarađuju, a ne da se dele i sukobljavaju.

"Narod želi da se otvori i napreduje, a ne da se zatvori i nazaduje. Kao dve velike sile, Kina i SAD treba da budu odgovorne prema istoriji, narodu i svetu i da postanu izvor stabilnosti svetskog mira i pokretačka snaga zajedničkog razvoja", saopštio je Si, a prenosi Međunarodni kineski radio.

On je naveo da, uprkos tome što su "okolnosti Kine i SAD i njihovih odnosa pretrpele velike promene", Peking nije promenio principe rukovođenja tih odnosa.

"Nije se promenila pozicija čvrstog čuvanja sopstvenog suvereniteta, bezbednosti i razvojnih interesa, a nisu se promenila ni nastojanja da se nastavi tradicionalno prijateljstvo između kineskog i američkog naroda", naveo je kineski predsednik.

Saliven se ranije danas sastao i sa potpredsednikom Centralne vojne komisije Kine generalom Džang Jousjom, sa kojim je razgovarao o poboljšanju komunikacije između dve zemlje.

Saliven je opisao sastanak kao "redak" događaj i naglasio da obe zemlje imaju odgovornost da spreče da rivalstvo preraste u sukob ili konfrontaciju.

"S obzirom na stanje u svetu i potrebu da odgovorno upravljamo odnosima SAD i Kine, mislim da je to veoma važan sastanak", naglasio je Saliven, dok je Džand istakao da zahtev američke strane da se ovakav sastanak održi pokazuje koliki značaj SAD pridaju vojnoj bezbednosti i vojnim odnosima.

Bela kuća je saopštila da je Saliven takođe naglasio potrebu za stabilnošću u Tajvanskom moreuzu i slobodnom plovidbom spornim Južnokineskim morem, vitalnim trgovačkim plovnim putem.

Saliven je u sredu imao pregovore sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem, na kojima su visoki kineski i američki zvaničnici razmatrali održavanje novih razgovora svojih šefova država u bliskoj budućnosti, objavili su kineski državni mediji.

Salivenova poseta Pekingu, koja se danas završava, dolazi u trenutku kada su u SAD demokratski predsednički kandidat Kamala Haris i republikanski kandidat Donald Tramp zauzeli oštre stavove prema Kini, posebno po pitanju carina.