30. avgust 2024 11:43

Britanija duboko zabrinuta zbog vojne operacije Izraela na okupiranoj Zapadnoj obali

Izvor: TANJUG

podeli vest

Britanija duboko zabrinuta zbog vojne operacije Izraela na okupiranoj Zapadnoj obali

Foto: Shutterstock.com/Angyalosi Beata, ilustracija

LONDON - Britanska vlada saopštila je danas da je "duboko zabrinuta" zbog tekuće vojne operacije Izraela na okupiranoj Zapadnoj obali, i upozorila na ozbiljan rizik od nestabilnosti, kao i da postoji hitna potreba za deeskalacijom.

"Nastavljamo da pozivamo izraelske vlasti na uzdržanost, pridržavanje međunarodnog prava i suzbijanje akcija onih koji žele da podstaknu tenzije", naveo je portparol britanskog Forin ofisa u saopštenju.

Britanska vlada je poručila da je prepoznaje potrebu Izraela da se brani od bezbednosnih pretnji, ali i da je "duboko zabrinuta metodama koje je Izrael primenio i izveštajima o civilnim žrtvama i uništavanju civilne infrastrukture", prenosi Rojters.

Portparol Forin ofisa je dodao da Velika Britanija snažno osuđuje nasilje koje sprovode izraelski naseljenici I da nikome nije u interesu širenje daljeg sukoba i nestabilnosti na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sukobi sa izraelskim snagama na Zapadnoj obali su eskalirali od početka rata Izraela sa militantima Hamasa u Gazi pre skoro 11 meseci, navodi Rojters.

Izraelska vojska saopštila je juče da su njene trupe ubile pet palestinskih boraca koji su se krili u džamiji u gradu Tulkarem na Zapadnoj obali, u jednom od najvećih napada na okupiranu teritoriju poslednjih meseci.

Vojska je saopštila da je jedan od pet boraca ubijenih u džamiji ,Muhamad Džaber, poznat kao "Abu Šudža", šef mreže militanata u izbegličkom kampu Nur Šams u blizini grada.

Otkako je počeo rat u Gazi, hiljade Palestinaca je uhapšeno u racijama na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, a više od 660 boraca i civila je ubijeno, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja.

Najmanje 30 Izraelaca je ubijeno u napadima u Jerusalimu i na Zapadnoj obali tokom tog perioda, prema izraelskim podacima.