2. septembar 2024 18:12

Bajden ne veruje da Netanijahu čini dovoljno da postigne sporazum sa Hamasom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajden ne veruje da Netanijahu čini dovoljno da postigne sporazum sa Hamasom

Foto: AP Photo/Ronda Churchill

TEL AVIV - Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ne veruje da izraelski premijer Benjamin Netanijahu čini dovoljno da postigne sporazum o razmeni zarobljenika i talaca sa Hamasom, a visoki zvaničnik tog pokreta kaže da je to priznanje da lider Izraela minira napore za postizanje dogovora.

Istovremeno, Netanijahu insistira na tome da izraelske oružane snage ostanu u Necarimu i Filadelfijskom koridoru, što je postao razlog za blokadu pregovora, prenosi Al Džazira.

Komentarišući izjave Bajdena, visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri kazao je da je to priznanje da lider Izraela minira napore za postizanje sporazuma.

Svaki predlog za trajno primirje i potpuno povlačenje Izraela iz Gaze biće primljeno pozitivno, dodao je Abu Zuhri.

Nakon Bajdenovih komentara da izraelski premijer ne čini dovoljno da obezbedi sporazum o primirju sa Hamasom, izraelski mediji su citirali visokog izraelskog zvaničnika koji je kazao da su izjave američkog predsednika “zbunjujuće”.

Zvaničnik, koji je član kabineta Netanijahua, rekao je da je premijer već 31. maja pristao na američki predlog, kao i kasnije na njegovu dopunu 16. avgusta.

Izraelski zvaničnik je dodao da je Bajdenov komentar “posebno opasan samo par dana pošto je Hamas pogubio šestoro izraelskih talaca, uključujući američkog državljanina.

Kako prenosi Al Džazira, američki predlog od 31. maja o kojem govori izraelski zvaničnik nije, međutim, uključivao zahtev Izraela da zadrži kontrolu nad Filadelfijskim koridorom.

Taj zahtev Netanijahua upućen je tek u julu, i od tada je postao ključna prepreka za postizanje sporazuma.