3. septembar 2024 17:03

Potpisan Sporazum o saradnji AP Vojvodine i Pokrajine Bengo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan Sporazum o saradnji AP Vojvodine i Pokrajine Bengo

Foto: TANJUG/Vlada AP Vojvodine/ Bojan Pajić

ANGOLA - Predsednica Pokrajinske vlade Vojvodine Maja Gojković potpisala je danas u Angoli Sporazum o saradnji između AP Vojvodine i Pokrajine Bengo, koji se odnosi na oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, obrazovanja, nauke, privrede i investiranje u oblastima od zajedničkog interesa, saopšteno je iz kabineta predsednice pokrajinske Vlade Vojvodine.

Gojković je Sporazum potpisala zajedno sa guvernerkom Pokrajine Bengo Marijom Nelumbom, sa kojom je razgovarala o i saradnji u oblasti obrazovanja, IT industrije i turizma, kao i o razmeni studenata.

„Danas smo napravili značajan korak jer smo potpisali Sporazum koji institucionalizuje dijalog koji je trajao od 2022. godine do danas. U Sporazumu smo odredili prioritete saradnje“, istakla je Gojković.

Ona je naglasila da program 'Svet u Srbiji' sprovodi Vlada naše zemlje i da stipendije, među kojima i za studente Angole, postoje već duži niz godina.

"Naš cilj je da na novosadskom Univerzitetu bude što više studenata iz Angole“, navela je Gojković.

Tokom zvaničnog susreta u Vladi Benga u Kašitu, Gojković i Nelumba su ocenile da je bilateralna i politička saradnja Srbije i Angole izuzetno dobra i da nas povezuje iskreno prijateljstvo.

Srbija, rekla je Gojković, izuzetno ceni činjenicu da je Angola posvećena principima međunarodnog prava i nemešanja u politiku drugih država, a istakla je i čvrstu podršku našoj zemlji kada je u pitanju očuvanje njene celovitosti.

Ona je pozvala predstavnike provincije Bengo da učestvuju na predstojećim sajmovima koji će se održati u Novom Sadu, kada će moći da se upoznaju sa potencijalima naše pokrajine i povežu sa partnerima.

"Prijateljstvo naša dva naroda potvrdili smo i danas kroz Sporazum koji smo potpisali i sigurna sam da ćemo zajedno uložiti napor da saradnja bude intenzivirana u oblastima u kojima smo prepoznali zajednički interes“, izjavila je guvernerka Nelumba.

Nakon potpisivanja Sporazuma, Gojković je posetila Visoku politehničku školu, Školu za obrazovanje nastavnika „Kimamuenju“, kao i kompaniju za uzgoj ribe „Car Solomon“ i zadrugu „Nova Agrolider“.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.