10. septembar 2024 17:12

Putin: SAD izazivaju trku u naoružanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin: SAD izazivaju trku u naoružanju

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Alexander Kazakov

MOSKVA  - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države svojim delovanjem izazivaju trku u naoružanju, a da agresivnim akcijama Vašington pokušava da ostvari značajnu vojnu prednost, razbijajući "postojeću bezbednosnu arhitekturu i ravnotežu snaga u azijsko-pacifičkom regionu".

"U stvari, Sjedinjene Američke Države provociraju trku u naoružanju, bez obzira na bezbednost svojih evropskih i azijskih saveznika", rekao je Putin, obraćajući se učesnicima komandnih vežbi Okean-2024 putem video veze.

Ruski lider je istakao da SAD otvoreno saopštavaju planove za raspoređivanje raketa srednjeg i manjeg dometa (INF), uključujući i teritoriju azijsko-pacifičkog regiona, prenosi Izvestija.

"Teritorije ostrva u zapadnom delu Tihog okeana, kao i neke zemlje azijsko-pacifičkog regiona, smatraju se prioritetnim područjima za njihovo raspoređivanje. Istovremeno, američke oružane snage već uvežbavaju prebacivanje i razmeštanje perspektivnih raketnih sistema u azijsko-pacifičkom regionu", rekao je ruski lider.

Okean 2024 najveća pomorska vežba u poslednjih 30 godina

Ruske oružane snage prvi put posle tri decenije izvode tako velike komandno-štabne vežbe kao što je Okean-2024, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, učestvujući putem video veze na početku aktivne faze manevara.

"Počinje aktivna faza u kojoj će se razrađivati najsloženije misije, što je moguće bliže borbenim misijama“, rekao je Putin, preneo je TASS.

On je istakao da je ovo prvi put u poslednje tri decenije da Rusija izvodi ovakve vežbe velikih razmera na moru.

Prema rečima predsednika Rusije, vežbe će se istovremeno odvijati u vodama "Tihog i Arktičkog okeana, Sredozemnog mora i Kaspijskog i Baltičkog mora" u kojima će učestvovati ne samo pomorski brodovi, već i dalekometna i vojna transportna avijacija.