12. septembar 2024 20:25

Zaharova: Odgovornost za krizu koju Priština podstiče na KiM leži na Zapadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zaharova: Odgovornost za krizu koju Priština podstiče na KiM leži na Zapadu

Foto: Shutterstock.com/Maksim Konstantinov, arhiva

MOSKVA - Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je komentarišući represije protiv Srba na Kosovu i Metohiji da potpuna odgovornost za krizu koju je podstakla Priština leži na zapadnim zemljama.

"Zaista, takozvani premijer Aljbin Kurti brutalno raseljava Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji sa njihovih matičnih krajeva, koristeći čitav arsenal represivnih instrumenata i mera zastrašivanja da to uradi. Izražavamo solidarnost sa srpskom zajednicom KiM, pozivamo međunarodne misije koje deluju u pokrajini na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN da uredno ispunjavaju svoje mandate i obezbede zaštitu Srba od napada na njihova prava i bezbednost. Potpuna odgovornost za neuspeh normalizacije i krizu koju je podstakla Priština leži na zapadnim zemljama“, rekla je Zaharova.

Podsetila je da su ukinute srpske administrativne strukture koje su ostale na severu pokrajine, kao i opštinske vlasti Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, zatvorene su kancelarije Fonda PIO, Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i druge značajne ustanove, prenosi TASS.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa