21. septembar 2024 13:06

Indonežanski pobunjenici pustili iz zarobljeništva pilota sa Novog Zelanda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Indonežanski pobunjenici pustili iz zarobljeništva pilota sa Novog Zelanda

Foto: Satgas Damai Cartenz via AP/

DŽAKARTA - Separatistički pobunjenici u nemirnom indonežanskom regionu Papua pustili su danas na slobodu pilota sa Novog Zelanda nakon što su ga 19 meseci držali u zarobljeništvu.

Filip Mark Mertens (38), pilot iz Kristčerča, radio je za indonežansku aviokompaniju Susi Air kada su ga 7. februara na aerodromu u zabačenom delu regiona oteli pobunjenici.

Ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Vinston Piters izjavio je da su vladine službe sarađivale sa indonežanskim vlastima i drugima kako bi obezbedile oslobađanje pilota Mertensa.

"Danas sam napokon pušten na slobodu. Presrećan sam što se vraćam kući i svojoj porodici. Hvala svima koji su mi pomogli da se izvučem živ i zdrav", rekao je Mertens danas na konferenciji za novinare u rudarskom gradiću Timika, prenosi AP.

U televizijskim vestima Mertens se prethodno pojavio duge kose, okružen policajcima i lokalnim zvaničnicima, kroz jecaje se obraćajući članovima svoje porodice putem video-poziva.

Pobunjenici pribegavaju nasilju u pokušaju da ostvare nezavisnost, dok se bezbednosna situacija pogoršava u regionu Papua na krajnjem istoku Indonezije.

Papua je bivša holandska kolonija u zapadnom delu Nove Gvineje koja se u etničkom i kulturnom pogledu razlikuje od ostalih delova Indonezije, navodi američka agencija.