23. septembar 2024 22:04

Grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis: Izrael nije suočen sa dovoljnim pritiskom da okonča rat u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis: Izrael nije suočen sa dovoljnim pritiskom da okonča rat u Gazi

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

NJUJORK - Izrael nije suočen sa dovoljnim pritiskom da okonča rat u Gazi, a eskalacija u Libanu je minsko polje sa kojim međunarodna zajednica možda neće moći da se izbori, izjavio je danas grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis.

"Izgleda da nema efektivnog pritiska na Izrael. Mi smo prijatelji Izraela i strateški smo partneri Izraela i pokušavamo da budemo što otvoreniji i iskreni sa njima", rekao je Gerapetritis u intervjuu Rojtersu na marginama sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Grčka je ranije ove godine izabrana za člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za period 2025-2026, a Atina veruje da joj istorijske veze sa arapskim svetom i Izraelom daju kredibilitet da deluje kao posrednik u miru.

Grčka je osudila napad islamističkih militanata Hamasa 7. oktobra na Izrael, ali je pozvala na zaustavljanje izraelskog kopnenog i vazdušnog napada na Gazu u kome je, kako navode palestinske vlasti, poginulo više od 41.000 ljudi i sravnjeni čitavi gradovi.

"Istina je da u ovom trenutku postoji kontinuirana, veoma snažna reakcija Izraela", rekao je on posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova Evropske unije i arapskih zemalja.

Gerapetritis je kazao da je od ključnog značaja da Arapi i Evropljani slede zajedničke, a ne različite inicijative koje bi mogle da opterete Izrael, ali da je eskalacija na granici Izraela i Libana u poslednjih nekoliko dana pokazala kolektivni međunarodni neuspeh.

"Nismo sprečili prelivanje, a što je rat raspršeniji, situacija postaje sve komplikovanija za rešavanje", istakao je on.

Prema njegovim rečima, Liban bi lako mogao da bude zona ogromnog neprijateljstva, a to je nešto sa čime se ne može nositi.

"To je jasno minsko polje", naglasio je Gerapetritis.

Od juna, Grčka nastoji da ubedi zemlje članice EU da se pridruže projektu za privremeno dovođenje dece povređene i traumatizovane ratom u Gazi u Evropsku uniju.

On je rekao da su ti razgovori, uz logističku koordinaciju sa Palestincima i Izraelcima, u toku i da se nada da će uskoro uroditi plodom.

On je kazao da bi Grčka mogla da primi oko 500 dece.