23. septembar 2024 23:56

Sastali se Bajden i Al Nahjan: Rešenje dve države jedini okvir za rešavanje sukoba u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sastali se Bajden i Al Nahjan: Rešenje dve države jedini okvir za rešavanje sukoba u Gazi

Foto: AP Photo/Susan Walsh

VAŠINGTON - Tokom sastanka u Beloj kući, predsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan istakli su da je rešenje o postojanju dve države jedini okvir za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Lideri su izrazili svoju privrženost rešenju o postojanju dve države, gde suverena i susedna palestinska država živi rame uz rame u miru i bezbednosti sa Izraelom, kao jedinom načinu za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba u skladu sa međunarodnim priznatim parametrima i Arapskom mirovnom inicijativom, navodi se u zajedničkom saopštenju, preneo je Tajms of Izrael.

U saopštenju se navodi da su dvojica lidera "razgovarala o trajnom značaju Abrahamovog sporazuma i o nastavku puta mira, integracije i prosperiteta u regionu".

Naglasili su potrebu da se uzdrži od svih jednostranih mera koje podrivaju rešenje o postojanju dve države i da se očuva istorijski status kvo jerusalimskih svetih mesta, priznajući posebnu ulogu Hašemitske kraljevine Jordan u tom pogledu, navodi se u saopštenju.

Bajden i Bin Zajed su, takođe, razgovarali o tekućem ratu u Gazi, složivši se da je potrebno uspostaviti prekid vatre i sporazum o oslobađanju talaca, pri čemu je lider Emirata pozdravio napore SAD, Katara i Egipta da posreduju u takvom sporazumu.

Bin Zajed je naglasio važnost nadogradnje Bajdenovog govora od 31. maja, koji je postavio okvir za sporazum o taocima o kojem se raspravlja, "kako bi se stvorio ozbiljan politički horizont za pregovore", navodi se u saopštenju.