24. septembar 2024 23:28

Vang Ji: Rešenje za rat u Ukrajini je prekid vatre, pregovori i uzdržavanje od sankcija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vang Ji: Rešenje za rat u Ukrajini je prekid vatre, pregovori i uzdržavanje od sankcija

Foto: AP Photo, Pool/Julia Demaree Nikhinson

NJUJORK - Stav Kine u vezi sa rešenjem za sukob u Ukrajini i dalje je da se odmah uspostavi prekid vatre i sedne za pregovarački sto, kao i da se zapadne zemlje uzdrže od sankcija i ekonomskog pritiska na jednu od strana u sukobu, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

"Sve strane treba da daju prioritet miru i da budu istinski posvećene promociji mirovnih pregovora", rekao je šef kineske diplomatije tokom sastanka Saveta bezbednosti UN, prenosi Ukrinform.

U tom kontekstu, on je naveo da je neophodno zaustaviti vojne sukobe kako bi se sprečilo širenje područja rata.

Takođe je skrenuo pažnju na nedopustivost upotrebe nuklearnog oružja i oštećenja nuklearnih objekata, poput nuklearnih elektrana.

"Što se više oružja usmeri u ratnu zonu, teže je postići prekid vatre", rekao je kineski ministar i istakao potrebu za hitnim dijalogom i pregovorima kao "jedinim održivim načinom" za rešavanje "ukrajinske krize".

"U suprotnom, kriza će se samo pogoršavati", istakao je Vang.

Prema njegovim rečima, potrebno je "uzdržati se od prelivanja krize" na svetsku ekonomiju i ukazao na potrebu da se zapadne zemlje uzdrže od sankcija i blokiranja pojedinih oblasti svetske trgovine, jer to, kako je ocenio, "ugrožava održivi razvoj – jedan od ciljeva UN".

On je takođe naglasio da stav Kine o situaciji u Ukrajini ostaje dosledan.

"Suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja moraju se poštovati. Ciljevi i principi Povelje UN moraju biti ispunjeni. Legitimne bezbednosne brige svih zemalja treba shvatiti ozbiljno, a takođe je važno podržati sve inicijative koje imaju za cilj rešavanje ove krize", zaključio je Vang.