1. oktobar 2024 23:58

CNN: Među metama iranskog napada i sedište Mosada u Tel Avivu

Izvor: TANJUG

podeli vest

CNN: Među metama iranskog napada i sedište Mosada u Tel Avivu

Foto: AP Photo/Majdi Mohammed

TEL AVIV - Među metama večerašnjeg iranskog raketnog napada na Izrael bili su aerodromi i piste za poletanje, ali i kancelarije izraelske međunarodne obaveštajne službe Mosad, preneo je CNN.

''Meta (iranskog napada) bilo je i sedište Mosada, koje se nalazi u severnom delu Tel Aviva, u gusto naseljenom području, i postoji zabrinutost, i pored toga što to Iran smatra vojnom metom, to je gusto naseljeno područje na kojem živi puno civila'', rekao je novinar CNN-a u Tel Avivu Džim Šijuto. 

Iran zapretio snažnim napadom u slučaju intervencije zemalja koje podržavaju Izrael

Iran je večeras zapretio snažnim napadom svojih oružanih snaga u slučaju direktne vojne intervencije zemalja koje podržavaju Izrael, javila je agencija Fars.

"U slučaju direktne intervencije zemalja koje podržavaju (izraelski) režim… njihovi centri i interesi u regionu će se, takođe, suočiti sa snažnim napadom oružanih snaga Islamske Republike Iran", navedeno je u saopštenju oružanih snaga Irana, prenosi Tajms of Izrael.

Netanjahu: Iran je napravio veliku grešku večeras i platiće za to

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je, nakon iranskog raketnog napada na Izrael, da je Iran večeras napravio "veliku grešku" i da će "platiti za to".

Netanjahu je, na otvaranju sastanka bezbednosnog kabineta u Jerusalimu, istakao da večerašnji napad na Izrael nije uspeo, preneo je Tajms of Izrael.

"Napad je osujećen zahvaljujući izraelskom sistemu protivvazdušne odbrane, koji je najnapredniji na svetu", rekao je izraelski premijer, zahvalivši se i SAD na podršci.

Netanjahu je dodao da režim u Iranu ne razume odlučnost Izraela da se brani i uzvrati svojim neprijateljima. "(Vođa Hamasa Jahja) Sinvar i (glavni vojni komandant Hamasa Muhamed) Deif ovo nisu razumeli, (lider Hezbolaha Hasan) Nasralah i (glavni komandant Hezbolaha Fuad) Šukr ovo nisu razumeli, a verovatno ima i onih u Teheranu koji to ne razumeju", naglasio je Netanjahu.

On je dodao da će Iran to shvatiti jer, kako je naveo, ko napadne Izrael, Izrael će ga napasti. Premijer Izraela je rekao da je to slučaj svuda gde se Izrael bori protiv, kako je naveo, "osovine zla" - na Zapadnoj obali, u Gazi, Libanu, Jemenu, Siriji i Iranu.

Netanjahu je pozvao da se "sile svetlosti u svetu" ujedine protiv Teherana i dodao da će Izrael učiniti sve da ostvari sve ratne ciljeve, pre svega povratak svih talaca i da obezbedi svoje postojanje i budućnost. 

Hagari: Izrael će izabrati kako i kada će odgovoriti na iranski napad

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je da će Izrael izabrati kako i kada će odgovoriti na večerašnji iranski napad.

Hagari je rekao da je bio "mali broj pogodaka u centru Izraela i u južnom Izraelu" od 180 balističkih projektila ispaljenih na Izrael, preneo je Tajms of Izrael.

"Većinu projektila presreli su Izrael i odbrambena koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama", istakao je portparol IDF-a.

Hagari rekao da je napad "teška i opasna eskalacija" i da će imati posledice. "Naše odbrambene i ofanzivne sposobnosti su na najvišem nivou spremnosti. Naši operativni planovi su spremni. Odgovorićemo gde god, kad god i kako god želimo, u skladu sa direktivom vlade Izraela", naglasio je on.

S druge strane, Iranska revolucionarna garda saopštila je da je 90 odsto raketa koje je Iran večeras lansirao protiv Izraela uspešno pogodilo svoje ciljeve. U saopštenju objavljenom na državnoj televiziji navedeno je da je napad bio usmeren na vazdušne i radarske baze, kao i na bezbednosni aparat koji je planirao ubijanje visokih ličnosti Hamasa i Hezbolaha.

Pezeškijan: Iran odgovorio na agresiju izraelskog režima, ne ulazite u sukob sa nama

Predsednik Irana Masud Pezeškijan izjavio je večeras, nakon što je Iran lansirao rakete na Izrael, da je Iran odgovorio na "agresiju izraelskog režima", da je to samo deo moći Irana i poručio Izraelu da ne ulazi u sukob sa Teheranom.

"Na osnovu legitimnih prava i u cilju mira i bezbednosti Irana i regiona, dat je odlučan odgovor na agresiju cionističkog režima", napisao je Pezeškijan na platformi X.

Prema njegovim rečima, akcija je sprovedena u cilju odbrane interesa i građana Irana.

"Neka (izraelski premijer Benjamin) Netanjahu zna da Iran nije strana u ratu, ali da se čvrsto suprotstavlja svakoj pretnji. Ovo je samo deo naše moći. Ne ulazite u sukob sa Iranom", istakao je predsednik Irana. 

Pentagon: Američki razarači ispalili desetak projektila presretača na iranske rakete

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da su razarači američke mornarice pozicionirani u regionu Bliskog istoka ispalili desetak projektila presretača na rakete koje su večeras ispaljene iz Irana na Izrael.

Američka vojska u tom području nije koristila nikakva druga sredstva, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder, ocenivši da je reč o ''značajnom'' iranskom napadu.

Neimenovani američki zvaničnik ranije je rekao da će SAD podržati Izrael kako bi se odbranio od ''svih nadolazećih raketa''.

Iz Pentagona je takođe saopšteno da SAD nisu dobile nikakvo upozorenje od Teherana pre nego što su rakete ispaljene na Izrael i da su saznanja o ''neposrednom napadu'' dobili zahvaljujući američkim i savezničkim obaveštajnim službama. 

IDF: Presreli smo veliki broj od 180 raketa koje je Iran lansirao na Izrael

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su presrele veliki broj od 180 balističkih raketa koje je Iran večeras lansirao na Izrael.

Izraelska protivvazdušna odbrana je bila je efikasna, naveo je IDF, a prenosi Tajms of Izrael.

SAD su, takođe, učestvovale u odbrani Izraela, otkrivanjem pretnje od Irana i presretanjem nekih raketa, navela je izraelska vojska.

IDF je dodala da postoje "izolovani" udari u centralnom delu Izraela i još nekoliko udara u južnom delu Izraela. Avioni Izraelskih vazduhoplovnih snaga, protivvazdušna odbrana i kontrola vazdušnog saobraćaja funkcionišu normalno, navedeno je u saopštenju.

I Uprava za javnu bezbednost Jordana saopštila je da je njena protivvazdušna odbrana presrela rakete i bespilotne letelice dok je Iran napadao Izrael. "Kraljevsko jordansko vazduhoplovstvo i sistemi protivvazdušne odbrane odgovorili su na brojne rakete i dronove koji su ušli u jordanski vazdušni prostor", navela je jordanska Uprava za javnu bezbednost.

Iranski zvaničnik: Hamenei dao naređenje za lansiranje raketa na Izrael

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei dao je naređenje za lansiranje raketa na Izrael, izjavio je za Rojters visoki iranski zvaničnik nakon što je Iran izveo raketni napad na Izrael.

Zvaničnik je dodao da je Teheran "potpuno spreman za svaku odmazdu". Hamenei ostaje na bezbednoj lokaciji nakon što je Teheran ispalio rakete na Izrael, naveo je neimenovani iranski zvaničnik.

Hamnei je premešten na bezbednu lokaciju nakon što je Izrael prošle nedelje ubio iranskog bliskog saveznika, lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Iranska revolucionarna garda saopštila je večeras da je lansirala na desetine raketa na Izrael. Garda je navela da će se Izrael ponovo naći na meti napada ako odgovori.

Navedeno je da je lansiranje raketa odgovor za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i zamenika komandanta operacija Korpusa Iranske revolucionarne garde Abasa Nilforushana.

Portparol IDF: Nema dodatnih pretnji iz Irana, ovaj napad će imati posledice

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je, nakon večerašnjeg raketnog napada Irana na Izrael, da trenutno nema dodatnih pretnji prema Izraelu iz Irana, što ukazuje da je raketni napad završen.

Stanovnici su nedavno obavešteni da mogu napustiti skloništa za sat vremena, prenosi Tajms of Izrael.

"Tokom odbrane izveli smo dosta presretanja. Postoje određeni udari u centru i oblastima na jugu zemlje", rekao je Hagari.

Prema njegovim rečima, za sada nema informacija da je bilo žrtava. Hagari je istakao da će Izrael odgovoriti na iranski raketni napad.

"Mi smo u pojačanoj pripravnosti, zaštitićemo građane Izraela. Ova (raketna) vatra će imati posledice. Imamo planove i delovaćemo u vreme i na mestu koje izaberemo", rekao je on. 

Izraelska vojska: Upravo su lansirane rakete iz Irana na Izrael

Izraelska vojska saopštila je da su upravo lansirane balističke rakete iz Irana na Izrael, prenosi Rojters.

Izraelski mediji preneli su da je Iran ispalio više od stotinu balističkih raketa.

Rojters navodi da se u Jerusalimu i drugim izraelskim gradovima čuju sirene za vazdušnu opasnost, da je u Jerusalimu moguće čuti zvuke eksplozija, kao i da se snažne eksplozije čuju u dolini reke Jordan.

Agencija navodi da su neke iranske rakete presretnute u vazdušnom prostoru Jordana dok su letele na Jerusalimu.

Izraelska vojska je navela da su svi civili upućeni ka skloništima, kao i da su podeljena uputstva za zaštitu od raketnih napada na više mesta širom Izraela.