1. oktobar 2024 23:35

Bajden: U toku su razgovori o tome kako će izgledati izraelski odgovor na napad Irana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajden: U toku su razgovori o tome kako će izgledati izraelski odgovor na napad Irana

Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

VAŠINGTON - Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je večeras da je u toku ''aktivna diskusija'' američkih i izraelskih zvaničnika o tome kako bi trebalo da izgleda odgovor izraela na raketni napad iz Irana, dodajući da ''ostaje da se vidi'' kakve će posledice pretrpeti Teheran.

On je najavio da će razgovarati s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, ali nije precizirao kada, prenosi Tajms of Izrael.

Ocenio je da je iranski napad na Izrael ''poražen i neefikasan''. Bajden je ponovio da Vašington ''potpuno podržava'' Izrael nakon napada Irana. ''Da ne bude grešaka, SAD u potpunosti, potpuno, potpuno podržavaju Izrael'', rekao je Bajden.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su presrele veliki broj od 180 balističkih raketa koje je Iran večeras lansirao na Izrael. SAD su, takođe, učestvovale u odbrani Izraela, otkrivanjem pretnje od Irana i presretanjem nekih raketa, navela je izraelska vojska.

Haris: Iran je opasna i destabilizujuća sila na Bliskom istoku

Potpredsednica SAD i kandidatkinja demokrata na predstojećim predsedničkim izborima Kamala Haris izjavila je da je Iran "opasna" i "destabilizujuća" sila na Bliskom istoku i da je Vašington posvećen bezbednosti Izraela.

"Ja sam jasna da je Iran destabilizujuća, opasna sila na Bliskom istoku", rekla je Haris, preneo je Rojters.

Ona je istakla da će se uvek starati da Izrael ima sposobnost da se brani od Irana i terorističkih milicija koje podržava Iran. 

Ostin u razgovoru sa Galantom ponovio čvrstu posvećenost SAD odbrani Izraela

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je večeras sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom ubrzo nakon iranskog raketnog napada na Izrael, izjavio je portparol Pentagona Pet Rajder.

Ostin je ponovo čvrstu posvećenost SAD odbrani Izraela i naglasio da su SAD i dalje dobro pozicionirane na Bliskom istoku da brane američku imovinu i Izrael, istakao je Rajder, a prenosi Tajms of Izrael.

Rajder je rekao novinarima da je Iran danas lansirao oko duplo više balističkih raketa nego u svom prethodnom direktnom napadu na Izrael u aprilu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su presrele veliki broj od 180 balističkih raketa koje je Iran večeras lansirao na Izrael.

Saliven: Čini se da je napad Irana na Izrael odbijen, pratimo situaciju

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je večeras da se čini da je napad Irana na Izrael odbijen, iako administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena i dalje prati situaciju.

Saliven je osudio napad Irana balističkim raketama na Izrael kao značajnu eskalaciju, dodajući da izgleda da je Izrael pobedio bez gubitaka života.

"Ovo je značajna eskalacija od strane Irana, značajan događaj, a podjednako je značajno i to što smo uspeli da iskoračimo sa Izraelom i stvorimo situaciju u kojoj niko u Izraelu nije stradao u ovom napadu", rekao je Saliven novinarima u Beloj kući.

Prema njegovim rečima, SAD su jasno stavile do znanja da će biti teških posledica za ovaj napad i da će raditi sa Izraelom na tome.

Saliven je istakao da administracija predsednika Bajdena još prati situaciju i konsultuje se sa Izraelcima o sledećim koracima u smislu odgovora.

SAD: Bajden naredio američkoj vojsci da pomogne u odbrani Izraela

Američki predsednik Džozef Bajden naredio je američkoj vojsci da pomogne u odbrani Izraela od iranskih napada i obori rakete koje ciljaju na Izrael, saopštila je Bela kuća.

Bajden i potpredsednica Kamala Haris prate iranski napad na Izrael iz situacione sobe Bele kuće i redovno dobijaju novosti od svog tima za nacionalnu bezbednost, dodaje Bela kuća, prenosi Rojters.

Njujork Post prenosi da je američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio da SAD podržavaju "pravo Izraela da se brani" svojom kopnenom invazijom na Liban, istovremeno obećavajući "ozbiljne posledice" po Iran zbog napada na jevrejsku državu.

"Jasno sam stavio do znanja da Sjedinjene Američke Države podržavaju pravo Izraela da se brani", objavio je na svom X nalogu Ostin.

Zvaničnici SAD i Izraela tvrde da će Iran napasti Izrael u narednim satima

Američki dnevnik Njujork Tajms objavio je, pozivajući se na tri izraelska zvaničnika, da se očekuje da će Iran napasti Izrael dronovima i raketama, dok je neimenovani zvaničnik Bele kuće izjavio da SAD imaju naznake da će Iran koristiti balističke rakete i da se napad očekuje "u narednim satima."

Tri neimenovana izraelska zvaničnika koje je citirao Njujork Tajms izjavila su da će Iran ciljati tri vojne vazdušne baze i jedan obaveštajni centar severno od Tel Aviva, koji je, u međuvremenu evakuisan, prenosi Tajms of Izrael.

Ranije danas portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je da su izraelski PVO sistemi u potpunosti spremni za svaki napad iz Irana.

"Izrael i njegovi saveznici su u visokom stanju pripravnosti i svaki napad Irana bi imao ozbiljne posledice", rekao je Hagari na brifingu za novinare.