23. oktobar 2024 13:26

Si i Lula na Samitu BRIKS-a pozvali na ekonomske i finansijske reforme

Izvor: TANJUG

podeli vest

Si i Lula na Samitu BRIKS-a pozvali na ekonomske i finansijske reforme

Foto: , Pool Photo via AP/Alexander Nemenov

KAZANJ - Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas, tokom Samita BRIKS-a u Kazanju, da je hitnost reforme međunarodnog finansijskog sistema postala očigledna.

''U sadašnjoj realnosti, postoji hitna potreba za reformom međunarodne finansijske arhitekture'', rekao je Si, prenose RIA Novosti.

On je istakao da zemlje BRIKS-a ''treba da igraju vodeću ulogu'' u promovisanju međunarodnog finansijskog sistema kako bi bolje odražavao promene u globalnoj ekonomskoj strukturi.

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, koji se na Samitu obratio putem video-poziva, pozvao je zemlje članice BRIKS-a da zasnuju novi način plaćanja u međusobnoj trgovini, dodajući da je Nova razvojna banka BRIKS-a osmišljena kao alternativa za ono što je nazvao ''institucije Bretonvudskog sistema u opadanju'', misleći na Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku.

Kako podseća Rojters, Lula nije otuputovao na Samit BRIKS-a u Kazanju zbog nedavne povrede glave.

Samit organizacije BRIKS održava se u ovom ruskom gradu do 24. oktobra, a na njemu učestvuju predstavnici 36 zemalja, kao i šest međunarodnih organizacija.

Grupu BRIKS su 2006. godine osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika joj se pridružila 2011. godine.

Od 1. januara 2024. godine BRIKS-u su se kao unopravni članovi pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.