18. februar 2023 13:57

Blinken: Ruske snage i zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Blinken: Ruske snage i zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti u Ukrajini

Foto: AP Photo/Petr David Josek, Pool

VAŠINGTON - Na osnovu pažljive analize zakona i dostupnih činjenica, utvrdio sam da su pripadnici ruskih snaga i drugi ruski zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti u Ukrajini, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Pripadnici ruskih snaga počinili su egzekucije ukrajinskih muškaraca, žena i dece, mučili su civile u zatočeništvu premlaćivanjem, strujnim udarima i lažnim pogubljenjima, vršili su silovanja i zajedno sa drugim ruskim zvaničnicima, deportovali su stotine hiljada ukrajinskih civila u Rusiju, uključujući i decu koja su nasilno odvojena od svojih porodica, naveo je Blinken, saopštio je Stejt department.

Ovi akti nisu slučajni ili spontani, oni su deo široko rasprostranjenog i sistematskog napada Kremlja na ukrajinsko civilno stanovništvo, istakao je on.

Smatramo da su zločini protiv čovečnosti najteži zločini, naglasio je on i dodao da je Moskva nanela zapanjujuće razmere ljudske patnje ukrajinskom civilnom stanovništvu, naveo je Blinken.

Prema njegovim rečima, SAD su duboko posvećene izvođenju pripadnika ruskih snaga i drugih ruskih zvaničnika pred lice pravde za zločine nad narodom Ukrajine.

Blinken je istakao da ovi zločini ne mogu ostati nekažnjeni.

SAD će tražiti pravdu za narod Ukrajine koliko god bude potrebno, naveo je on, saopštio je Stejt department.