7. decembar 2022 14:04

Evropska komisija imenovala specijalnog izaslanika za slobodu veroispovesti van EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska komisija imenovala specijalnog izaslanika za slobodu veroispovesti van EU

Foto: Tanjug video, ilustracija

BRISEL - Evropska komisija je danas imenovala Belgijanca Fransa van Dala kao specijalnog izaslanika za promociju slobode veroispovesti ili uverenja van granica EU, a njegov zadatak će biti da uspostavi dijalog sa trećim zemljama kako bi se sprečila diskriminacija kao i ekstremizam na osnovu vere ili uverenja.

Specijalni izaslanik biće u tesnom kon.taktu i koordinaciji sa potpredsednikom Komisije Margaritisom Šinasom, koji je zadužen za vođenje dijaloga Komisije sa crkvama, verskim udruženjima ili zajednicama, kao i sa filozofskim i nekonfesionalnim organizacijama.

Komisija je ocenila da je “sloboda veroispovesti ili uverenja na udaru u mnogim delovima sveta”.

“Današnje imenovanje pokazuje posvećenost Komisije da se pozabavi ovim izazovom i osigura da se poštuju prava svih vera i uverenja. Specijalni izaslanik će uspostaviti dijalog sa nacionalnim vlastima i drugim zainteresovanim stranama u zemljama koje stradaju od diskriminacije na osnovu vere ili uverenja", saopštila je Komisija.

Oni navode da će izaslanik podržati procese interkulturalnog i međureligijskog dijaloga, uključujući podsticanje dijaloga između predstavnika različitih vera i uspostavljanje zajedničkih inicijativa.

"On će uspostaviti mere za deradikalizaciju i sprečavanje ekstremizma na osnovu vere ili uverenja u trećim zemljama. U saradnji sa vlastima iz trećih zemalja, promovisaće versku raznolikost i toleranciju u okviru obrazovnih programa i nastavnih planova i programa”, saopštila je Komisija.

Frans van Dale je u toku svoje karijere obavljao nekoliko ključnih diplomatskih funkcija kao šef kabineta Njegovog Veličanstva Kralja Belgije, šef kabineta predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja i stalni predstavnik Belgije pri NATO-u. Prethodno je bio i ambasador Belgije u SAD, kao i ambasador i stalni predstavnik pri Evropskoj uniji u Briselu.