12. mart 2023 14:39

Iran i SAD postigli dogovor o razmeni zarobljenika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Iran i SAD postigli dogovor o razmeni zarobljenika

Foto: Shutterstock.com/lunopark, ilustracija

TEHERAN - Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabadolajan izjavio je danas da su Iran i SAD postigli sporazum o razmeni zarobljenika i dodao da se nada da će do razmene doći uskoro.

''Što se tiče pitanja razmene zarobljenika između Irana i SAD, postigli smo sporazum poslednjih dana i ako sve bude dobro na američkoj strani, mislim da ćemo u kratkom periodu biti svedoci razmene zarobljenika. S naše strane je sve spremno, dok SAD trenutno rade na konačnoj tehničkoj koordinaciji'', rekao je Amirabdolahian, prenosi Rojters.

Među Amerikancima koji se drže u Iranu je i Siamak Namazi, biznismen sa dvojnim američko-iranskim državljanstvom, koji je 2016. osuđen na 10 godina zatvora zbog špijuniranja i saradnje sa Vladom SAD; iransko-američki biznismen Emad Šargi koji je uhapšen 2018. kada je radio za tehnološku investicionu kompaniju; kao i iransko-američki ekolog Morad Tahbaz, koji takođe ima britansko državljanstvo.

Pozivajući se na izvoreiz Irana, Rojters prenosi da u dve zemlje iz regiona bile uključene u seriju indirektnih pregovora između Teherana i Vašingtona o razmeni zatvorenika.

Teheran je poslednjih godina tražio oslobađanje više od 10 Iranaca u Sjedinjenim Državama, uključujući sedam iransko-američkih dvojnih državljana, dva Iranca sa stalnim boravkom u SAD i četiri iranska državljana bez pravnog statusa u Sjedinjenim Državama.