21. mart 2023 15:26

Vučević razgovarao sa Mekalisterom o evropskom putu Srbije; sastao se sa ministrima odbrane Bugarske i Kipra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević razgovarao sa Mekalisterom o evropskom putu Srbije; sastao se sa ministrima odbrane Bugarske i Kipra

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BRISEL - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas na marginama „Šuman foruma“ u Briselu sa predsedavajućim Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Sagovornici su razgovarali o evropskom putu Srbije, kao i jačanju infrastrukturnih kapaciteta naše zemlje, posebno železnice, kao i o ekonomskom napretku Srbije, saopsstilo je Ministarstvo odbrane.

Vučević, tom prilikom, izrazio je zadovoljstvo zbog današnjeg susreta na "Šuman forumu", na kome je Mekalister imao uvodno obraćanje.

Vučević i Stojanov o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane

Miloš Vučević sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Bugarske Dimitrom Stojanovim na marginama "Šuman foruma" u Briselu, sa kojim je analizirao dosadašnju saradnju u oblasti odbrane, ali i pitanja od strateškog značaja, ne samo u oblasti odbrane, već i o unapređenju ukupnih odnosa dve zemlje.

Vučević se posebno osvrnuo na zajedničko bojno gađanje pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije i Bugarske armije na poligonu "Šabla" na obali Crnog mora, kao i na obuku pripadnika Oružanih snaga Bugarske na simulatoru aviona MiG-29 na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ministri odbrane Srbije i Bugarske ocenili su da je saradnja u oblasti odbrane dobra uz mogućnost njenog daljeg unapređenja u oblastima od zajedničkog interesa.

Vučević ministru odbrane Kipra zahvalio na podršci suvernitetu Srbije

Ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas u okviru "Šuman foruma" u Briselu sa ministrom odbrane Kipra Mihalisom Jorgalasom i iskazao zahvalnost na kontinuiranoj podršci Kipra u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Vučević je naglasio i da Srbija podržava iznalaženje sveobuhvatnog rešenja kiparskog pitanja, u skladu s relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je dodao i da će pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani u multinacionalnoj operaciji UN na Kipru (UNFICYP) nastojati da i u narednom periodu svojim profesionalizmom, predanošću i zalaganjem opravdaju ukazano poverenje i da će nastaviti da daju doprinos ispunjavanju mandata navedene misije.

Ministri Vučević i Jorgalas saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane dobra i da je karakteriše kvalitativan napredak, imajući u vidu nivo realizovanih susreta i razgovora na visokom nivou, kao i realizovane aktivnosti u domenu vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje.