7. april 2023 12:28

Izrael pojačao broj trupa na granici sa Libanom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael pojačao broj trupa na granici sa Libanom

Foto: AP Photo/Mohammed Zaatari

TEL AVIV - Izraelska vojska je saopštila da je napala ciljeve koji pripadaju Hamasu u južnom Libanu i da je pojačao udare u Pojasu Gaze, nakon raketnih napada na Izrael sa teritorije Libana u četvrtak.

"Izraelska vojska neće dozvoliti terorističkoj organizaciji Hamas da vrši operacije iz Libana i smatramo državu Liban odgovornom za svaki napad koji dolazi sa njene teritorije", saopštila je izraelska vojska, preneo je Rojters.

Napad na Liban usledio je dan nakon što su militanti iz južnog Libana i Gaze ispalili rakete na Izrael. Kako navodi AP, vazdušni napadi su usledili u vreme dok se izraelski bezbednosni vrh sastajao kako bi razgovarao o odgovoru na granatiranje te zemlje.

Izrael pojačao broj trupa na granici sa Libanom

Izraelska vojska odgovorila je napadima na Liban i Gazu, ali nisu prijavljene ozbiljnije povrede, a nijedna strana nije želela da produbljuje konflikt, piše Rojters.

"Niko ne želi eskalaciju u ovom trenutku. Na tišinu će se odgovoriti tišinom, bar je tako u ovom trenutku, smatram, ili bar u narednih nekoliko časova", rekao je portparol izraelske vojske.

Velika grupa ljudi se okupila danas na molitvi u Al-Aksi u Starom gradu, ali osim manjih incidenata u vidu bacanja kamenja, policija je saopštila da je u kompleksu zasad mirno.  Raketni napadi iz Libana na Izrael u četvrtak bili su najveći od 2006. godine. Napadi su prekinuli jevrejski praznik Pashu i poslali građane u skloništa.