18. april 2023 13:36

Španija identifikovala 263 građana koji su se pridružili džihadističkim grupama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Španija identifikovala 263 građana koji su se pridružili džihadističkim grupama

Foto: Shutterstock.com/Eszter Szadeczky-Kardoss, ilustracija

MADRID - Španija je na Jedinstvenu zajedničku evropsku listu stranih terorističkih boraca (CTE) upisala ukupno 263 stanovnika Španije koji su se pridružili džihadističkim grupama kao što su Islamska država ili Al Kaida, navodi se u godišnjem izveštaju o nacionalnoj bezbednosti za 2022. podnetom Kongresu.

Od ovog broja, 102 se vode kao poginuli, 98 je i dalje u zoni sukoba (uglavnom Sirija ili Irak), a 63 su se vratila, preneo je španski list "Pais".

U dokumentu, koji je pripremilo Odeljenje za unutrašnju bezbednost, objašnjava se da je devet od ovih poslednjih, koji su najviše zabrinjavajući, u zatvoru u Španiji, a još 14 u zatvorima u drugim zemljama, dok je 28 slobodnih u inostranstvu i još 12 u Španiji (ukupno 40).

U svom poslednjem izveštaju, odeljenje pri Predsedništvu vlade procenilo je broj bivših boraca džihadista koji potiču iz Španije na 258, među njima 76 poginulih i 57 vraćenih.

U novom bilansu za koji Španija navodi da je "relativno nizak", u poređenju sa drugim zemljama (Francuska - 1.900, Nemačka - 1.070, Belgija - 536) i pored toga se smatra da su ovi bivši borci "jedan od najvećih izazova i opasnosti za izvršenje terorističkih napada u Španiji".

Zbog toga je nad svima njima doneta "neka mera praćenja", bilo da se radi o evropskom nalogu za hapšenje ili o specifičnoj kontroli.

U dokumentu se navodi da u 2022. Španija nije pretrpela nikakav napad džihadističke etiologije, kao i da je tokom te godine na špansku inicijativu uhapšeno 53 osumnjičenih džihadista (13 više nego prethodne godine), 46 u Španiji i sedam u drugim zemljama.

Kada je reč o najvećim rizicima po bezbednost Španije, u dokumentu su navedeni rat u Ukrajini, sahelska kriza, uspon ekstremne desnice, pandemija kovid-19, sajber napadi, globalno zagrevanje, porast cena gasa, dezinformacije i neregularna imigracija.

Kako je navedeno u izveštaju, Španija je blokirala 64 fonda i bankovnih računa povezanih sa ruskim magnatima u primeni sankcija EU.

Ukupno je imobilisana imovina u vrednosti od skoro 1,022 miliona evra.

U sahelskom regionu situacija se pogoršala zbog globalnog uticaja sukoba u Ukrajini, upozorava se u dokumentu.

Paralelno, "prisustvo Rusije raste sa agendom destabilizacije i promovisanja antizapadnog raspoloženja" sa razmeštanjem Vagnerove paravojne grupe.

U izveštaju se navodi da postoji "trend pada broja slučajeva kovid-19, a da je

napad na Ukrajinu izazvao "veliku napetost unutar energetskog sektora i gasnog podsektora", uz sajber napade proruskih grupa na kritičnu infrastrukturu u zemljama NATO.

Kada je reč o globalnom zagrevanju, 2022. godine zabeleženo je najtoplije leto u istoriji, dok je napad na Ukrajinu izazvao ozbiljne probleme u snabdevanju Evrope gasom, koji Moskva koristi kao ratno oružje, navodi Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

U tom kontekstu, kako stoji u izveštaju, manipulacija stranim informacijama i mešanje, koju promoviše Kremlj, predstavlja hibridniju strategiju koja se primenjuje kao deo ratnog sukoba.

Što se tiče neregularne imigracije, ona je u padu.

U 2022. godini, 31.219 ljudi je ušlo u Španiju neregularno, 25,6 odsto manje nego prethodne godine, navodi se u izveštaju.