9. maj 2023 10:42

Putin: Civilizacija se ponovo nalazi na prekretnici, protiv Rusije pokrenut rat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin: Civilizacija se ponovo nalazi na prekretnici, protiv Rusije pokrenut rat

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Gavriil Grigorov

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas građanima Rusije Dan pobede, ističući da se civilizacija danas ponovo nalazi na prekretnici.

"Danas je civilizacija ponovo na prekretnici, ponovo je pokrenut pravi rat protiv naše otadžbine. Ali mi smo pružili otpor međunarodnom terorizmu, zaštitićemo i stanovnike Donbasa, osiguraćemo našu bezbednost", istakao Putin na vojnoj paradi povodom Dana pobede, održanoj na Crvenom trgu.

Prema rečima Putina, za Rusiju nema neprijateljskih naroda, ni na Zapadu, ni na Istoku.

Istakao je da Rusija želi mirnu i stabilnu budućnost i da je svaka ideologija superiornosti neprihvatljiva, prenose RIA Novosti.

"Smatramo da je svaka ideologija superiornosti sama po sebi odvratna, zločinačka i smrtonosna", rekao je Putin i ocenio da "zapadne globalističke elite" i dalje govore o "svojoj ekskluzivnosti, dele ljude i društvo, izazivaju sukobe, seju mržnju, rusofobiju, agresivni nacionalizam, uništavaju porodične tradicionalne vrednosti koje čoveka čine čovekom".

"Izgleda da su zaboravili do čega su dovele sumanute tvrdnje nacista o svetskoj dominaciji, da su zaboravili ko je pobedio to monstruozno totalno zlo, ko je ustao u odbranu svoje zemlje i nije štedeo svoje živote za oslobođenje naroda Evrope", naglasio je ruski predsednik.

Prema oceni Putina, cilj je uništenje Rusije i prekrajanje rezultata Drugog svetskog rata, konačno razbijanje sistema globalne bezbednosti i međunarodnog prava.

Putin je ponovio svoju ocenu da je Kijev postao talac državnog udara i moneta u rukama Zapada.

Ruski predsednik je rekao da su bitke koje su odlučujuće za sudbinu zemlje uvek bile svete.

"Mi se ponosimo učesnicima specijalne vojne operacije. Danas nema važnijeg posla od vaše borbe, na vama počiva bezbednost zemlje, od vas zavisi budućnost naše državnosti i našeg naroda", istakao je Putin.