9. maj 2023 13:49

Šolc: EU da radi na integraciji odbrambene industrije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šolc: EU da radi na integraciji odbrambene industrije

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

BERLIN - Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da Evropska unija mora više da radi na integraciji svoje odbrambene industrije i postizanju dogovora o tome kako da se izbori sa migracijama.

On je pred poslanicima u Evropskom parlamentu, povodom Dana Evrope, rekao da bi Evropa trebalo da pojača napore kada je reč o bližoj vojnoj saradnji, zajedničkim nabavkama i integraciji odbrambene industrije.

Kako je istakao, stav Evrope će se čuti samo ukoliko sve zemlje budu govorile istim glasom.

"Brutalna ruska agresija protiv Ukrajine pokazala nam je koliko je ova spoznaja neophodna", dodao je Šolc, prenosi Rojters.

Kancelar se založio i za sporazum o reviziji sistema azila Evropske unije, pre izbora na nivou EU 2024. godine.

"Ujedinjuje nas cilj boljeg upravljanja i organizovanja neregularnih migracija, koji ne podrazumeva izdaju naših vrednosti", istakao je Šolc.

On je pozvao i na brzo postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa južnoameričkim trgovinskim blokom Merkosur, koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, ali i sa Meksikom, Indijom, Indonezijom, Australijom i Kenijom.

"Evropa mora da se okrene svetu. Ako nastavimo sa besplodnim pregovorima o novim sporazumima o slobodnoj trgovini u godinama koje dolaze, drugi će diktirati pravila, što podrazumeva niže ekološke i socijalne standarde", upozorio je nemački kancelar.

On je potvrdio svoju posvećenost proširenju Evropske unije i ponovio zahtev da EU pređe na donošenje spoljnopolitičkih i fiskalnih odluka kvalifikovanom većinom.