17. maj 2023 10:48

Potpisan Sporazum EU i Crne Gore o aktivnostima Frontexa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan Sporazum EU i Crne Gore o aktivnostima Frontexa

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

BRISEL/PODGORICA - Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson potpisali su u Briselu Sporazum između Evropske unije i Crne Gore o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori (Frontex).

Adžić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja novog Sporazuma sa Frontexom, koji umnogome doprinosi jačanju saradnje Crne Gore sa Evropskom unijom u oblasti upravljanja granicama i postizanja predviđenih standarda na putu ka punopravnom članstvu.

“Jačanjem partnerstva doprinosimo osnaživanju operativne saradnje u delu suzbijanja neregularnih migracija i sprečavanja kriminalnih aktivnosti”, kazao je Adžić, saopšteno je iz MUP Crna Gora.

Novi Sporazum, navodi se, između ostalog predviđa raspoređivanje službenika Frontexa i primenu izvršnih ovlašćenja na bilo kojem delu državne granice Crne Gore, a ne samo na granici sa Evropskom unijom, kako je to bilo definisano prethodnim Sporazumom.

Predviđeno je i da pored službenika Uprave policije Crne Gore, poslove granične kontrole sprovode i članovi timova Stalnih snaga Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Naglašavajući značaj saradnje na polju upravljanja granicama Adžić je zahvalio Evropskoj uniji na kontinuiranoj podršci kako u normativnom i strateškom aspektu, tako i kroz unapređenje materijalno tehničkih kapaciteta.