17. maj 2023 13:50

Kim Džong Un obišao špijunski satelit i odobrio akcioni plan za lansiranje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kim Džong Un obišao špijunski satelit i odobrio akcioni plan za lansiranje

Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP/朝鮮通信社

PJONGJANG - Severnokorejski lider Kim Džong Un obišao je danas vojni špijunski satelit u Svemirskoj agenciji Severne Koreje i odobrio budući akcioni plan za njegovo lansiranje.

On je tom prilikom izjavio da je izviđanje iz svemira presudno za suprotstavljanje Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji, prenosi AP.

I pored toga što nije saopšten datum lansiranja, pojedini analitičari smatraju da bi to moglo da se dogodi u narednih nekoliko nedelja, ali ističu da je satelit suviše mali i da ne može da podrži pravljenje slika visoke rezolucije, navodi američka agencija.

Prilikom lansiranja koristila bi se tehnologija raketa dugog dometa čiju je upotrebu zabranio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Severna Koreja još treba da informiše međunarodne pomorske i telekomunikacione vlasti o planovima lansiranja.

Dodaje se da bi Severna Koreja, lansiranjem satelita, prekršila više sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i da bi se time ugrozili regionalni mir i stabilnost.