21. maj 2023 14:22

Fumio Kišida: G7 nastoji da donese pravedan i trajni mir Ukrajini što je pre moguće

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fumio Kišida: G7 nastoji da donese pravedan i trajni mir Ukrajini što je pre moguće

Foto: AP Photo, Pool/Eugene Hoshiko

HIROŠIMA - Grupa sedam nacija nastoji da donese „pravedan i trajni mir u Ukrajinu što je pre moguće“, izjavio je danas japanski premijer Fumio Kišida, posle razgovora lidera G7 i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Hirošimi.

Kišida je naveo da je samit održan zbog „ugroženosti principa koje su naši prethodnici kovali i branili tokom godina“, uključujući poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i da je pozivanje Zelenskog pokazalo „nepokolebljivu solidarnost“ između G7 i Ukrajine.

 

Japanski premijer, koji je bio domaćin događaja, takođe je istakao višestruke krize sa kojima se suočava globalna zajednica, uključujući klimatske promene i pandemiju, kao i uticaje rata u Ukrajini, prenosi Si-En-En (CNN).

„Ako ne pokažemo spremnost da slušamo glasove zemalja i ljudi i ne sarađujemo na širokom spektru hitnih pitanja, naša tvrdnja da podržavamo slobodan i otvoren međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava mogla bi postati uzaludna“, rekao je Kišida.

On je takođe naveo da je akcioni plan koji su podržali lideri G7 za rad na globalnom nuklearnom razoružanju od „istorijskog značaja“.