24. maj 2023 15:16

Sudan: U Kartumu sukobi i tokom drugog dana dogovorenog primirja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sudan: U Kartumu sukobi i tokom drugog dana dogovorenog primirja

Foto: AP Photo/Marwan Ali

KARTUM - Sukobi između rivalskih vojnih frakcija mogli su se čuti tokom noći u delovima glavnog grada Sudana, izjavili su danas žitelji, inače drugog dana tokom jednonedeljnog primirja osmišljenog da omogući isporuku pomoći i postavi osnovu za trajnije primirje.

Sporazum o prekidu vatre, koji nadgledaju Saudijska Arabija i SAD kao i zaraćene strane, postignut je posle pet nedelja intenzivnih sukoba u glavnom gradu Kartumu i drugim delovima zemlje, uključujući i u zapadnom regionu Darfuru, preneo je Rojters.

Stanovnici Omdurmana, jednog od tri grada u okolini ušća Plavog Nila i Belog Nila kazali su da je došlo do razmene vatre kasno sinoć u nekoliko oblasti.

Teška artiljerijska vatra se mogla čuti u blizini vojne baze Vadi Sajidna na periferiji prestonice, rekli su žitelji.

Humanitarni radnici su kazali da mnogo zaliha i osoblja koji stignu u Port Sudan na obali Crvenog mora čekaju bezbednosne dozvole i garancije.

Sukobi između sudanske vojske i paravojnih snage za brzu podršku (RSF) izbili su u trenutku kada su planovi za međunarodno podržanu političku tranziciju ka uspostavljanju civilne vlade trebalo da se završe izborima.

Prekid vatre je dogovoren u subotu nakon pregovora održanih u Džedi pod podsredstvom Saudijske Arabije i SAD.

Visoki komesar za ljudska prava UN Folker Tirk opisao je situaciju u Sudanu kao tužnu i uputio direktan poziv dvojici generala da zaustave seksualno nasilje i poštede živote civila.

Tirk, koji se sastao sa oba generala u Sudanu u novembru, rekao je da je njegova kancelarija primila izveštaje o sukobima u glavnom gradu Kartumu tokom noći uprkos prekidu vatre.

"Mnogi civili su praktično opkoljeni u područjima gde su borbe nemilosrdne", rekao je Tirk na brifingu za novinare u Ženevi.

"Generale (Abdel Fatah) al-Burhane, generale (Mohamed Hamdan)

Dagalo, morate dati jasna uputstva, bez nejasnoća svima koji su pod vašom komandom, da postoji nulta tolerancija za seksualno nasilje...civili moraju biti pošteđeni i morate prestati ovo besmisleno nasilje sada", rekao je on.

On je kazao da je njegova kancelarija dokumentovala najmanje 25 slučajeva seksualnog nasilja do sada, a da je pravi broj verovatno mnogo veći.