31. maj 2023 11:44

IRC optužio EU za zapanjujuće zanemarivanje avganistanskih izbeglica

Izvor: TANJUG

podeli vest

IRC optužio EU za zapanjujuće zanemarivanje avganistanskih izbeglica

Foto: Shutterstock.com/symbiot, ilustracija

BRISEL - Humanitarna organizacija Međunarodni komitet za spas (International Rescue Committee - IRC) optužila je lidere Evropske unije za zapanjujuće zanemarivanje avganistanskih izbeglica, od kojih su mnogi zarobljeni u gotovo "zatvorskim" uslovima na grčkim ostrvima.

U 2022. godini samo 271 osoba izbegla iz Avganistana je trajno naseljena u EU, što iznosi 0,1% od 270.000 osoba identifikovanih da im je potreba trajna zaštita, piše "Gardijan".

U optužujućem izveštaju IRC tvrdi se da zemlje članice EU "dosledno" ne ispunjavaju obećanja o trajnom zakonskom preseljenju, stavljajući mnoge Avganistance, koji su uspeli da stignu do granica EU, ponovo u "ranjiv" položaj.

IRC tvrdi da nijedna osoba nije smeštena u okviru šeme postavljene u Nemačkoj 2021, po kojoj je u toj zemlji trebalo da se naseli 1.000 Avganistanaca mesečno, dok je Italija primila samo polovinu obećanog broja izbeglica.

Između 2021. i 2022. godine, oko 41.500 izbeglica iz Avganistana primljeno je u EU, mnogi tokom hitnih ad hoc evakuacija u avgustu 2021.

"Iako IRC pozdravlja svaki od ovih napora, ovakav odgovor ostaje krajnje nedovoljan“, navodi se u izveštajima IRC-a, gde dalje stoji da neke zemlje nisu primile nijednu izbeglicu iz Avganistan od kada je vlada u Kabulu pala, a zemlju preuzeli Talibani.

Dve godine kasnije, Avganistancima i dalje nedostaju putevi u bezbednost EU. Mnogi su ostali zarobljeni u udaljenim kampovima na grčkim ostrvima, u uslovima sličnim zatvorskim, što "sprečava njihovo uključivanje u lokalne zajednice i uništava njihovo mentalno zdravlje", navodi se u izveštaju.

Autori su, takođe, otkrili da je više od 90 odsto Avganistanaca podržanih od strane timova za mentalno zdravlje IRC-a na Lezbosu i u Atini iskusilo simptome anksioznosti, a kod 86 odsto su do marta 2023. otkriveni simptomi depresije.

"Ovaj izveštaj naglašava zapanjujuće zanemarivanje Avganistanaca od strane država članica EU, što ih, na svakom koraku njihovog putovanja u potrazi za zaštitom, dovodi u opasnost. Dok su dobronamerni planovi nekih država da dovedu Avganistance u bezbedno stanje nailazili na nova kašnjenja i prepreke, druge zemlje nisu uspele ni da daju obećanja, niti da garantuju adekvatnu zaštitu i uključivanje ni za mali deo avganistanskih izbeglica koje su uspele da stignu do Evrope", izjavio je Dejvid Miliband, šef IRC.

On je istakao da je dobrodošlica koju su pokazale zemlje članice EU prema više od 8 miliona ljudi izbeglih iz Ukrajine, ispunila svoj puni kapacitet.

Jednostavno nema izgovora za tretman Avganistanaca, kao ni za izbeglice koje su morale da napuste svoje domove bilo gde, bez razlike, dodao je Miliband.

Izveštaj IRC-a se fokusira na nedostatak bezbednih puteva za izbeglice, ali izgleda da ne odražava šire napore uložene u zemljama poput Nemačke, da podrže Avganistance.

U martu je nemački Zavod za nacionalnu statistiku, Destatis, objavio da je 2022. godine 286.000 avganistanskih državljana stiglo i registrovano u zemlji.

Nemačka se, međutim, suočila sa lokalnim kritikama da je reagovala previše sporo u pogledu svojih obećanja.

Jedna izbeglica, koju su intervjuisali za izveštaj IRC-a, kaže da je imala "velike nade" za naseljavanje u Nemačkoj, ali je proces, koji se završio uspešno, trajao dve i po godine.

"Čekanje na odgovor bilo je veoma teško i uznemirujuće za mene, jer sam bila bez svoje dvoje dece u ovoj stranoj zemlji, čiju kulturu nisam poznavala. Nisam imala izbora osim da čekam i nadam se da ću jednog dana moći da ponudim svojoj deci bezbedan život ovde", rekla je Zahra (60).

IRC je pozvao zemlje članice EU da "poboljšaju puteve zaštite" i da im cilj bude da presele "minimum" 42.500 avganistanskih izbeglica u narednih pet godina.

IRC je istakao da Velika Britanija, koja je, inače, pod stalnim kritikama zbog neuspeha u realizaciji plana preseljenja, napreduje bolje od mnogih država EU.

Podaci britanske vlade, ažurirani prošle nedelje, pokazuju da je za nešto manje od 13.000 Avganistanaca određen azil na neodređeno vreme, u okviru dva programa preseljenja u Ujedinjeno Kraljevstvo, dodaje "Gardijan".