13. jun 2023 10:12

Analitičari: Berluskonijevi birači spremni da se priklone Meloni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičari: Berluskonijevi birači spremni da se priklone Meloni

Foto: AP Photo, File/Gregorio Borgia

RIM - Smrt bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija uznemirila je italijansku politiku, jer je budućnost njegove stranke Forca Italija sada neizvesna, a birači desnog centra mogli bi da se priklone stranki "Prijatelji Italije" premijerke Đorđe Meloni, smatra anlitičar Lorenco Kastelani.

Tokom godina, njegovo liderstvo u stranci nikada nije dovedeno u pitanje i njegova reč je uvek bila prisutna u unutarstranačkim raspravama i vladinoj većini, piše Euraktiv.

Sada, nakon njegove smrti, Forca Italija rizikuje da izgubi konsenzus u korist svojih saveznika u vladi - Prijatelja Italije i Lige Matea Salvinija, iako stranku nastavlja da vodi potpredsednik stranke i ministar spoljnih polova Antonio Tajani.

"Forca Italija je u opasnosti da nestane, a to će pokrenuti podelu konsenzusa, u korist Lige, ali pre svega Prijatelja Italije. Ako bih danas morao da se kladim, rekao bih da će Berluskonijevih osam odsto (dobijenih na opštim izborima u septembru) pripasti uglavnom Meloni, a samo mali deo Salviniju", rekao je Kastelani.

Prema izbornim rezultatima i anketama Forca Italija je glasačima privlačnija stranka od Lige, a kastelani dodaje da će promenu konsenzusa u korist Meloni olakšati opozicija vladi koju čine progresivna Demokratska stranka i Pokret 5 zvezdica bivšeg premijera Đuzepea Kontea.

"Mislim da glasač Forca Italija ne može da glasa za Demokrate. Umesto toga, ako Meloni da znak za otvorenosti, pomeri se ka centru i da težinu političkoj volji Forca Italija u vladinom programu, liberalno biračko telo će glasati za nju. Meloni mora da zauzme Berluskonijev prostor. Ako ne preduzme ovaj korak, rizikuje da centrističke stranke izađu na teren", objašnjava Kastelani.

Centrističke stranke koje trenutno čine vladajuću većinu grupisane su u politički savez "Noi Moderati", koji ima oko jedan odsto. Nasuprot tome, u opoziciji su Italija Viva Matea Rencija (tri odsto) i Acione Karla Kalende (3,8 odsto), koji su se nedavno udružili u politički projekat pod nazivom "Terco Polo", koji je propao u rekordnom roku.