20. jun 2023 12:12

Šojgu: Ukrajina planira napad krstarećim raketama "hajmars" i "storm šedou"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šojgu: Ukrajina planira napad krstarećim raketama "hajmars" i "storm šedou"

Foto: AP Photo, File/Efrem Lukatsky

KIJEV/MOSKVA - ORUŽANE SNAGE UKRAJINE planiraju da napadnu teritoriju Rusije, uključujući i Krim, krstarećim raketama HIMARS i "storm šedou", izjavio je ruski ministar odbrane general Sergej Šojgu na sednici kolegijuma resora.

"Upotreba ovih raketa van zone specijalne vojne operacije značiće puno uključivanje SAD i Velike Britanije u sukob", naglasio je Šojgu, prenele su RIA Novosti.

Velika Britanija je početkom maja isporučila Ukrajini seriju projektila "storm šedou".

Kako je preneo Si-En-En, London je dobio uveravanja iz Kijeva da će projektili biti korišćeni samo protiv ciljeva "na suverenoj teritoriji Ukrajine".

JEDAN CIVIL JE POGINUO jutros u ruskom napadu na Herson, saopštile su regionalne vlasti.

Šef regionalne vlasti Oleksandr Prokudin napisao je na Telegramu da je u ruskom napadu poginuo 27-godišnji muškarac.

On je naveo da su u napadu pogođene kuće, vrtić, škola, kao i ekipa lekara koja je krenula da pomogne, a da oni nisu povređeni, preneo je Gardijan.

TRI CIVILA SU POVREĐENA, od kojih jedan teško, u današnjem ukrajinskom napadu dronovima kamikazama na grad Nova Kahovka na jugu Hersonske oblasti koji kontroliše Rusija.

TASS je javio, pozivajući se na lokalne ruske vlasti, da se napad dogodio jutros.

"Jutro u Novoj Kahovki počelo je napadom kamikaza dronova. Civili su povređeni i sada su hospitalizovani", rekao je portparol operativnog štaba, precizirajući da je 35-godišnja žena u teškom stanju.

FEDERALNA SLUŽBA BEZBEDNOSTI RUSIJE (FSB) saopštila je da je na severnom Kavkazu privela 44-godišnjeg ukrajinskog državljanina, za koga se sumnja da je odavao poverljive podatke vojnog karaktera stranoj specijalnoj službi, prenose RIA Novosti.

Navodno, Ukrajinac koji je uhapšen u Naljčiku, u Kabardino-Balkarskoj Republici, dobijao je uputstva od ukrajinskih specijalnih službi "da prikuplja i prenosi informacije vojne prirode".

FSB je naveo da bi takve informacije mogle biti iskorišćene protiv interesa bezbednosti Rusije tokom vojne operacije u Ukrajini.

RUSIJA JE PREKO NOĆI IZVRŠILA VAZDUŠNE NAPADE na Kijev i ukrajinske gradove na istoku i zapadu zemlje, a prema preliminarnim izveštajima, nema povređenih.

Vojna uprava Lavova, grada od oko 700.000 stanovnika, koji se nalazi na oko 70 kilometara od granice sa Poljskom, saopštila je da je Rusija pogodila kritičnu infrastrukturu, što je izazvalo požar.

Načelnik vojne uprave Zaporoške oblasti Jurij Malaško napisao je na Telegramu da je ruski napad ciljao na telekomunikacionu infrastrukturu i poljoprivredna dobra, a da nije bilo žrtava.

Vojna komanda je saopštila da je Rusija lansirala sedam

raketa u napadu na Zaporožje, prema preliminarnim podacima.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je, da je prema preliminarnim informacijama, ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 32 od 35 bespilotnih letelica "šahid" iranske proizvodnje.

Kako se navodi, još nije utvrđena šteta, preneo je Rojters.

RUSKI SISTEMI ZA ELEKTRONSKO RATOVANJE prizemljili su ukrajinski dron na severu Krima tokom protekle noći, rekao je lider Krima Sergej Aksjonov.

Aksjonov je napisao na Telegramu da nema povređenih, niti štete, preneo je TASS.

PREDSEDNIK UKRAJINE VOLODIMIR ZELENSKI izjavio je da ukrajinske snage nisu izgubile nijedan položaj tokom kontraofanzive, dok su, prema njegovim rečima, neprijateljske trupe ''pretrpele samo gubitke''.

"U nekim oblastima, naše snage idu napred, u drugim brane položaje ili se odupiru napadima, a ponegde i pojačanim napadima okupatora", naveo je Zelenski u svom obraćanju, prenosi Rojters.

"Plave i žute boje biće po celom našem jugu i po celom našem istoku. A zla država nema ni utvrđenja, ni rezervi koje će zaustaviti Ukrajinu. Zato što smo na svojoj zemlji, i to nam daje najveću snagu", poručio je Zelenski.

EVROPSKA UNIJA JE SPREMNA da predloži paket finansijske pomoći od oko 50 milijardi evra za podršku Ukrajini dok ta zemlja u kontraofanzivi pokušava da povrati svoju teritoriju izgubljenu u ruskoj agresiji pre više od godinu dana, prenosi Blumberg.

Predlog Evropske komisije treba da pomogne finansiranju tekućih rashoda ukrajinske vlade i pokrije troškove hitne obnove, saopštili su izvori upoznati sa planom.

Paket, koji je i dalje podložan promenama, biće objavljen danas uoči konferencije ove nedelje u Londonu, na kojoj će donatori razgovarati o tome kako obnoviti zemlju, a ukrajinski zvaničnici će zatražiti učešće privatnog sektora.

Evropska komisija će ponuditi pomoć u vidu grantova, koncesionih zajmova i garancija, rekli su Blumbergu izvori koji su govorili pod uslovom anonimnosti.