26. jun 2023 15:42

Stoltenberg: Pobuna "Vagnera" pokazala slabost ruskog rukovodstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stoltenberg: Pobuna "Vagnera" pokazala slabost ruskog rukovodstva

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

VILNJUS - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je obustavljena pobuna paravojne grupe "Vagner" tokom vikenda "pokazala slabost ruskog rukovodstva", kao i razmere strateških grešaka Kremlja u vođenju rata protiv Ukrajine.

''Događaji tokom vikenda su unutrašnja ruska stvar i još jedna demonstracija velike strateške greške koju je predsednik (Vladimir) Putin napravio svojom nelegalnom aneksijom Krima i ratom protiv Ukrajine'', rekao je Stoltenberg novinarima tokom posete Litvaniji.

Ocenio je da su ti događaji ''demonstracija slabosti''.

"To pokazuje krhkost ruskog režima, ali nije na NATO da interveniše u tim pitanjima, to je ruska unutrašnja stvar", rekao je on na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Dodao je da to takođe pokazuje koliko je teško i opasno da se predsednik Rusije Vladimir Putin oslanja na plaćenike, "što se zapravo okrenulo protiv njega".

Stoltenberg je istakao da NATO prati situaciju u Belorusiji i ponovo osudio najavu Moskve da tamo rasporedi nuklearno oružje, prenosi Rojters.

''Ne vidimo nikakve indikacije da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje, ali NATO ostaje na oprezu'', rekao je on i dodao da NATO može dovoljno snažno da odvrati napade kako bi sačuvala stanovništvo u ''opasnijem svetu''.