29. jun 2023 12:06

Ukrajina uhapsila muškarca koji je navodno pomogao Rusiji da napadne Kramatorsk

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajina uhapsila muškarca koji je navodno pomogao Rusiji da napadne Kramatorsk

Foto: via AP/National Police of Ukraine

KIJEV/MOSKVA - Ukrajinske vlasti su danas uhapsile muškarca kojem se stavlja na teret da je počinio izdaju pomažući Rusiji da izvede raketni napad na piceriju u Kramatorsku, u kojem je poginulo 12 osoba.

Kancelarija generalnog tužioca je saopštila da je osumnjičeni, koji je zaposlen u lokalnoj kompaniji za transport gasa, pomogao Moskvi da gađa piceriju, tako što je snimio automobile sa vojnim registarskim tablicama na parkingu i poslao snimak ruskim specijalnim službama, prenosi Rojters.

"Svako ko pomaže ruskim teroristima da uništavaju živote zaslužuje maksimalnu kaznu", rekao je prethodno ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

GRUPA ČLANICA Evropske unije, na čelu sa Francuskom, radi na nacrtu deklaracije o "bezbednosnim obavezama" prema Ukrajini i želela bi da ona bude usvojena na dvodnevnom samitu Evropske unije koji je danas počeo u Briselu, piše Fajnenšel tajms.

Nacrt je navodno pripremila Francuska, a on ima za cilj "slanje veoma jasnog političkog signala Ukrajini i Rusiji", prenosi TASS.

Kako navodi, zemlje EU "spremne su da, zajedno sa partnerima, doprinesu budućim bezbednosnim obavezama prema Ukrajini, što će pomoći Ukrajini da na duže staze bude sposobna da se odbrani i odupre destabilizaciji".

RUSKE SNAGE su u protekla dva dana potopile šest vojnih čamaca sa više od 30 ukrajinskih vojnika, koji su pokušavali da pređu reku Dnjepar u Hersonskoj oblasti, saopštio je danas proruski vršilac dužnosti regionalnog guvernera Vladimir Saljdo.

"U protekla dva dana, artiljetijske jedinice iz borbene grupe Dnjepar potopile su šest čamaca u kojima je preko 30 ukrajinskih militanata pokušalo da pređe reku i pristane u blizini mosta Antonovka na levoj obali", naveo je Saljdo, prenosi TASS.

GLAVNOKOMANDUJUĆI ORUŽANIH snaga Ukrajine Valerij Zalužnji je u telefonskom razgovoru sa načelnikom Generalštaba vojske SAD Markom Milijem izjavio da su ukrajinske snage uspele da preuzmu stratešku inicijativu na bojnom polju.

"Razgovarali smo o situaciji duž cele linije fronta. Ukrajinske snage su uspele da preuzmu stratešku inicijativu, bezbednosne i odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da vode ofanzivne operacije, imamo napredak", napisao je Zalužnji na Telegramu, prenosi Ukrinform.

ŠEF KABINETA ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da Ukrajina prati svoje planove za kontraofanzivu i postepeno povećava intenzitet svojih akcija, uprkos nedostatku granata i ruskoj odbrani.

"Mi sledimo naše ofanzivne planove, intenzitet naših operacija i njihov broj postepeno raste. Imamo nedostatak granata i raketa velikog kalibra, čak je i naša avijacija i dalje ograničena, što ne pomaže da pogodimo ruske rute snabdevanja", rekao je Podoljak, prenosi RIA.

DANSKA PODRŽAVA članstvo Ukrajine, Moldavije, Gruzije i Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali "geopolitičke okolnosti" ne mogu da opravdaju nesprovođenje reformi u tim zemljama, rekao je danaski ministar finansija Lars Loke Rasmusen.

On je u intervjuu za FT rekao da Evropska unija rizikuje da "uveze nestabilnost", ukoliko bude ublažila svoje kriterijume o demokratiji i korupciji kako bi ubrzala pristupanje Ukrajine i drugih zemalja kandidata, prenosi Rojters.

Rasmusen je dodao da EU ne treba da spušta kriterijume, već da Ukrajini treba da pomogne investicijama i slanjem pomoći.

UKRAJINSKE ORUŽANE snage su pojačale jurišne trupe za ofanzivu na Bahmut i Soledar, rekao je penzionisani potpukovnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

"Ukrajinske oružane snage pojačavaju ofanzivne aktivnosti u blizini gradova Artjomovsk (Bahmut) i Soledar. Neprijateljske jurišne grupe su pojačane oklopnim vozilima, a ujedno je povećan i broj vojnika", rekao je on za TASS.

IZRAEL ne daje sistem protivvazdušne odbrane "Iron Dome" (Gvozdena kupola) ili drugo oružje kijevskom režimu zbog zabrinutosti da bi da bi ono moglo da završi u rukama Irana, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

"Mislim da je važno razumeti da nas brine mogućnost da bi sistemi koje bismo dali Ukrajini dospeli u iranske ruke", rekao je Netanijahu u intervjuu za "Volstrit džornal", prenosi TASS.

On je istakao da bi Teheran, ukoliko bi se to dogodilo, mogao da upotrebi izraelsko oružje protiv Izraela.