8. jul 2023 12:20

Šest civila poginulo u napadu na Liman; SAD šalju kasetnu municiju Kijevu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šest civila poginulo u napadu na Liman; SAD šalju kasetnu municiju Kijevu

Foto: Shutterstock.com/paparazzza, ilustracija

KIJEV, MOSKVA - NAJMANJE ŠEST CIVILA je poginulo, a pet je povređeno danas u ruskom artiljerijskom granatiranju Limana u Donjeckoj oblasti, saopštio je regionalni načelnik Pavlo Kirilenko.

Kirilenko je napisao na Telegramu da je pogođeno stambeno naselje u tom malom gradu i da su oštećeni kuća i lokal, kao i da policija vrši uviđaj.

Grad Liman je ključno železničko čvorište na istoku Donjecke oblasti, preneo je Rojters.

SAD ĆE POSLATI Ukrajini novi paket pomoći u oružju u vrednosti od oko 800 miliona dolara, koji će uključivati 155 miliona artiljerijskih metaka, kao i poboljšanu konvencionalnu municiju dvosturke namene i artiljerijsku municiju prečnika 105 milimetra, saopštio je podsekretar Pentagona Kolin Hal.

U novi paket uključena je i dodatna municija za sisteme PVO ''Patriot'' i municija za raketne sisteme visoke pokretljivosti, dodatni oklopni transporteri ''Strajker'', precizna vazdušna municija, municija za rušenje i sistemi za uklanjanje prepreka, kao i razni rezervni delovi i operativna oprema za održavanje.

Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden odobrio slanje kasetne municije Ukrajini, nakon jednoglasne preporuke svog tima za nacionalnu bezbednost

AMERIČKI PREDSEDNIK Džozef Bajden izjavio je da se rat u Ukrajini mora okončati pre nego što NATO uzme u razmatranje članstvo Kijeva u Alijansi.

Bajden će sledeće nedelje učestvovati na samitu NATO-a u Litvaniji, gde će rat Rusije i Ukrajine, kao i nastojanje Kijeva da se pridruži Severnoatlantskoj alijansi biti jedna od ključnih tema.

Uoči tog putovanja, Bajden je u petak intervjuu za CNN rekao da se ruska agresija u Ukrajini mora okončati pre nego što Alijansa može da razmatra prijem Kijeva u svoje redove.

PREDSEDNIK UKRAJINE Volodimir Zelenski posetio je Zmijsko ostrvo u Crnom moru, na 500. dan od početka ruske invazije.

Zelenski je napisao na Telegramu da je odao poštu ukrajinskim herojima koji su dali živote u bici za to ostrvo.

TURSKI PREDSEDNIK Redžep Tajip Erdogan saopštio je da Ukrajina zaslužuje da se pridruži NATO-u i pozvao Kijev da započne mirovne pregovore sa Moskvom.

„Nema sumnje da Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u“, rekao je Erdogan na konferenciji za štampu nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i dodao da „obe strane treba da se vrate mirovnim pregovorima“, prenosi TRT TV.

On je naveo da u ratu koji traje već 500 dana ukrajinski narod brani teritorijalni integritet i nezavisnost svoje zemlje, kao i da je Turska uložila „najintenzivnije napore da okonča“ sukob Rusije i Ukrajine kroz pregovore „na osnovu međunarodnog prava“.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski je nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom saopštio da Ukrajina i Turska imaju isto gledište da niko nema pravo da nameće tim državama u crnomorskom regionu ono što ne odgovara njihovim interesima.

„Zahvalan sam Turskoj na njenoj kontinuiranoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine“, rekao je Zelenski novinarima, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema njegovim rečima, dva predsednika su razgovarali o situaciji na Krimu, koji je pod ruskom kontrolom.

UKRAJINSKE SNAGE ostvaruju „taktički značajne“ napretke u Bahmutu, saopštio je američki Institit za proučavanje rata.

Ukrajinska kontraofanziva je postigla „taktički značajne“ dobitke u oblasti Bahmuta, a operacije se nastavljaju u najmanje tri druga sektora na liniji fronta, prema američkom analitičkom centru.

Vojni zvaničnici potvrdili su nastavak ofanzivnih operacija u zapadnom Zaporožju i duž granice između Zaporoške i Donjecke oblasti, a Ministarstvo odbrane Rusije i drugi ruski izvori tvrde da ukrajinske snage vode ofanzivne operacije u pravcu Kremenja duž linije Harkov-Lugansk, prenosi Gardijan.

ZAMENIK AMERIČKOG MINISTRA odbrane Kolin Kal saopštio je da su SAD dobile pisana uveravanja iz Kijeva o odgovornoj upotrebi kasetne municije koju Vašington namerava da pošalje Ukrajini.

On je rekao da to uključuje obećanje da se kasetna municija neće koristiti „u urbanim sredinama naseljenim civilima“, prenosi Gardijan

SAD su u petak saopštile da će poslati Ukrajini kasetnu municiju kao deo bezbednosnog paketa vrednog 800 miliona dolara, što su osudile organizacije za ljudska prava.

RUSKI MINISTAR ODBRANE Sergej Šojgu izvršio je inspekciju na poligonima u Južnom vojnom okrugu, kako bi proverio borbenu gotovost novoformiranih vojnih jedinica, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Ministar odbrane je izvršio uvid u obuku vožnje i bojevog gađanja posada tenkova T-90 Proriv. Posade se obučavaju na savremenim interaktivnim simulatorima koji im omogućavaju da uvežbavaju sve elemente borbene obuke“, navelo je rusko ministarstvo, prenosi TASS.