9. jul 2023 07:39

Poljska premešta 1.000 vojnika na istočnu granicu zbog bojazni od "Vagnera"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poljska premešta 1.000 vojnika na istočnu granicu zbog bojazni od "Vagnera"

Foto: , Kommersant Publishing House via AP, File/Vasily Deryugin

VARŠAVA - Poljska je počela da premešta više od 1.000 vojnika na istok zemlje, saopštio je ministar odbrane Mariuš Blaščak, usred sve veće zabrinutosti te članice NATO da bi prisustvo pripadnika "Vagnera" u Belorusiji moglo bi da dovede do povećanja napetosti na granici, javio je Rojters.

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da ponudi pripadnicima privatne vojne kompanije "Vagner" da pređu u Belorusiju, izazvala je bojazan kod istočnih članica NATO da će njihovo prisustvo dovesti do veće nestabilnosti u regionu, navodi agencija.

"Više od 1.000 vojnika i skoro 200 jedinica tehnike iz 12. i 17. mehanizovane brigade kreće ka istoku zemlje", napisao je Blaščak na Tviteru, ističući da je to demonstracija spremnosti Poljske da odgovori na pokušaje destabilizacije u blizini granice.

Prošle nedelje Poljska je saopštila da će poslati 500 policajaca kako bi pojačala bezbednost na granici sa Belorusijom.

U subotu je jedan od komandanata "Vagnera" rekao da se pripadnici te pruvatne vojne grupe spremaju da pređu u Belorusiju.

Poljska poslednjih nedelja beleži porast broja migranata koji pokušavaju da pređu belorusku granicu, a prema podacima granične službe, više od 200 ljudi pokušalo je u petak da ilegalno pređe granicu.