13. jul 2023 13:51

Boris Džonson upozorio SAD na ratni zamor, Ukrajina mora da dobije rat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Boris Džonson upozorio SAD na ratni zamor, Ukrajina mora da dobije rat

Foto: AP Photo, File/Alberto Pezzali

LONDON - Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson pozvao je Zapad da ne posustaje u borbi Ukrajine protiv Rusije i poručio da Kijev "mora da dobije rat".

On je u intervjuu za CNN rekao da "ne može biti mogućeg izgovora" za odlaganje članstva Ukrajine u NATO-u.

"Ne može biti mogućeg izgovora ili razloga da se i dalje zezamo i odlažemo. Poslednja preostala primedba je bila da će to biti provokativno za (ruskog predsednika) Vladimira Putina. Pa, videli smo šta se dešava kada nemate Ukrajinu u NATO, izazovete najgori rat u Evropi u poslednjih 80 godina", rekao je Džonson.

On je takođe upozorio na "zamor Ukrajine".

"To je iscrpljenost ostatka sveta, a posebno pristalica Ukrajine, da se postaraju da pobede. Ali oni moraju da pobede - to je apsolutno ključno", rekao je on.

Njegovi komentari dolaze nakon što je britanski ministar odbrane Ben Volas rekao da Velika Britanija nije "Amazonova" služba za isporuku oružja Ukrajini i da bi Kijev mogao biti mudar da dozvoli svojim pristalicama da "vide zahvalnost".

Džonson je bio premijer kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. i nekoliko puta je posetio Kijev kako bi se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.