14. jul 2023 15:13

Predsednik Kube: Učestvovaćemo konstruktivno na samitu EU-CELAC

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Kube: Učestvovaćemo konstruktivno na samitu EU-CELAC

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

LISABON - Kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel izjavio je danas da će njegova zemlja konstruktivno učestvovati na samitu Evropske unije sa latinoameričkim i karipskim državama (CELAC) koji će biti održan sledeće nedelje.

"Ova poseta Portugaliji odvija se u kontekstu samita EU-CELAC na kojem će Kuba učestvovati aktivno i veoma konstruktivno", rekao je Dijaz Kanel na konferenciji za medije u Lisabonu, prenosi Rojters.

Prethodno je Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da ''autokratski režimi ne bi trebalo da učestvuju na takvim samitima'' i oštro se osuđuje stanje ljudskih prava na Kubi, uz navode da bi to moglo da ugrozi sporazum o saradnji između Kube i EU iz 2016.

U dokumentu se takođe poziva ''trenutno i bezuslovno oslobađanje nepravedno zatočenih zatvorenika'', što se uglavnom odnosi na stotine Kubanaca koji su uhapšeni tokom protesta u julu 2021, najvećih još od revolucije u toj zemlji 1959. godine.

Nacionalna skupština Kube saopštila je da osuđuje rezoluciju Evropskog parlamenta kojem, kako je navela, nedostaje moralni, politički i pravni autoritet da sudi Kubi.

Lideri zemalja članica Evropske unije će se sledeće nedelje sastati sa šefovima država zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), što će biti prvi samit zemalja ta dva bloka u poslednjih osam godina.