17. jul 2023 16:31

Borelj: Samit dobra polazna tačka za čvršće odnose EU i CELAC

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj: Samit dobra polazna tačka za čvršće odnose EU i CELAC

Foto: AP Photo/Francois Walschaerts

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj, izjavio je danas da će predstojeći Samit EU i zemalja članica CELAC - Latinske Amerike i Kariba, biti ''dobra polazna tačka'' za čvršće odnose između Latinske Amerike i Kariba i Evropljana.

''Svi smo zajedno, milijarda ljudi, 60 zemalja. Mislim da će to biti uspeh sam po sebi. Ali samit je nešto više od sastanka, to je početna tačka novog odnosa između Evropske unije i Latinske Amerike i Kariba'', rekao je Borelj u obraćanju novinarima u Briselu.

On je kazao da zemlje EU i CERAC ''priodni partneri, koje spajaju kultura i istorija''.

Na pitanje da li će tekst zajedničke deklaracije o Ukrajini, koji će sastaviti zemlje učesnice samita, biti previše "razvodnje", Borelj je rekao da je siguran da će biti pronađen način da se ponovi ono što je već rečeno u Ujedinjenim nacijama.

Borelj je istakao da je pandemija kovid-19 uticala na to da se samit održi ponovo tek nakon osam godina, kao i da Evropljani ''nisu obraćali dovoljno pažnje na Latinoamerikance''.

Upitan da li se plaši da EU gubi trku sa Kinom, on je odgovorio da EU uopšte nije u trci sa Kinom.

''Nismo u trci sa Kinom. Kina raste. Veoma je velika i raste. Postala je prvi trgovinski partner sa Latinskom Amerikom. To je nešto normalno. Ali mi nastavljamo da budemo prvi investitor u Latinskoj Americi. A uloga Rusije u ekonomskim odnosima je čisto zanemarljiva'', oceni je Borelj.