18. jul 2023 17:42

Makron kritikuje potez antimonopolskih organa EU da angažuju ekonomistu iz SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Makron kritikuje potez antimonopolskih organa EU da angažuju ekonomistu iz SAD

Foto: AP Photo/Francois Walschaerts

BRISEL - Francuski predsednik Emanuel Makron kritikovao je danas potez šefa antimonopolskih organa Evropske unije Margrete Vestager, zbog angažovanja američke ekonomistkinje na ključnom poslu u borbi protiv monopola u EU.

Makron je izrazio zaprepašćenje činjenicom da za taj posao nije mogao da se nađe neko iz zemalja Evropske unije, preneo je Rojters.

"To implicira da imamo veoma ozbiljan problem sa svim akademskim sistemima u Evropi“, rekao je francuski predsednika i dodao da SAD i Kina ne bi imenovale stranca u takvoj ulozi.

Pored njega, i lideri glavnih političkih grupa u Evropskom parlamentu osudili su imenovanje Fione Skot Morton (56), bivšeg glavnog ekonomiste u američkom ministarstvu pravde tokom mandata nekadašnjeg predsednika Baraka Obame.

Njihova zabrinutost odnosi se na to da je građanin, koji nije iz EU, izabran da savetuje Evropsku komisiju o istragama, visokoj tehnologiji i njenoj primeni u nizu značajnih pravila za obuzdavanje tehnoloških giganta.

Makron je naveo da je Skot Morton ranije radila za "mnoge kompanije, što bi takođe moglo rezultirati potencijalnim sukobima interesa".

„Dakle, imamo mnogo pitanja u vezi sa ovim, što me dovodi u sumnju“, rekao je francuski predsednik komentarišući Vestagerov izbor.