20. jul 2023 12:43

Irak zapretio Švedskoj prekidom diplomatskih odnosa ako Kuran bude opet spaljen

Izvor: TANJUG

podeli vest

Irak zapretio Švedskoj prekidom diplomatskih odnosa ako Kuran bude opet spaljen

Foto: AP Photo, File/Hadi Mizban

BAGDAD - Irak je danas saopštio da je zapretio prekidom diplomatskih odnosa sa Švedskom, ako u toj zemlji ponovo bude spaljen Kuran.

Iračka vlada je obavestila vladu Švedske diplomatskim kanalima da će svako ponavljanje incidenta, u kome bude spaljen Kuran na švedskom tlu, zahtevati prekid diplomatskih odnosa, navodi se u saopštenju iračke vlade, preneo je Rojters.

Vlada navodi i da Irak smatra napad na švedsku ambasadu u Bagdadu narušavanjem bezbednosti koje mora biti odmah rešeno.

Stotine demonstranata upali su jutros u švedsku ambasadu u centru Bagdada, glavnog grada Iraka, preskačući zidove i paleći vatru u znak protesta protiv najavljenog spaljivanja Kurana u Švedskoj.

Iračke snage bezbednosti su se rasporedile unutar ambasade i dim se dizao iz zgrade, dok su vatrogasci ugasili požar, prema Rojtersovim svedocima.

Većina demonstranata se povukla, a oni su prethodno bacali kamenice na pripadnike snaga bezbednosti.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rekao je da je osoblje ambasade bezbedno, ali da iračke vlasti nisu uspele da zaštite ambasadu u skladu sa Bečkom konvencijom.

Bilstrom je istakao da je ono što se dogodilo potpuno neprihvatljivo i da je švedska vlada u kontaktu sa predstavnicima Iraka na visokom nivou da bi izrazila protest zbog incidenta.

Švedska vlada je ovoga meseca saopštila da razmatra promenu zakona da bi se omogućilo policiji da spreči javno spaljivanje Kurana ukoliko bi to ugrozilo bezbednost Švedske.

Švedska policija je u sredu odobrila zahtev da ispred iračke ambasade u Stokholmu danas dve osobe spale Kuran i iračku zastavu na javnom skupu, a u tome će učestvovati i čovek koji je zapalio Kuran ispred stokholmske džamije u junu, javila je švedska novinska agencija TT.