25. jul 2023 06:19

Nastradalo dete u Donjeckoj oblasti u ruskom napadu kasetnom municijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nastradalo dete u Donjeckoj oblasti u ruskom napadu kasetnom municijom

Foto: AP Photo, File/Libkos

KIJEV - Ruske snage su napale Kostjantinovku u Donjeckoj oblasti kasetnom municijom, pri čemu je jedno dete izgubilo život a najmanje šest osoba je ranjeno, uključujući troje druge dece, saopštio je sinoć guverner Pavlo Kirilenko.

„Oko 19 časova u ponedeljak Rusi su otvorili vatru dok su se ljudi odmarali na plaži“, napisao je Kirilenko na Telegramu.

Prema rečima guvernera, Rusija je u napadu na civile koristila višecevne raketne sisteme Smerč sa kasetnom municijom, prenosi Kijev independent.

Među povređenima je četvoro dece: devojčice od 5, 11 i 12 godina i jedan dečak od 11 godina. Kirilenko je kasnije napisao da je dečak podlegao povredama.

Kako podseća kijevski portal, ruske snage su u nedelju upotrebile kasetnu municiju u napadu dvostrukim udarcem na centar za pomoć u Časov Jaru, gradu u Donjeckoj oblasti. Guverner je rekao da je napad izazvao požar, ali nema izveštaja o žrtvama.

Snimatelj Dojče velea Jevgenij Šilko ranjen je ruskom kasetnom municijom u gradu Družkivka 22. jula. U napadu je takođe ubijen jedan ukrajinski vojnik i povređeno još nekoliko ljudi.

Dok je ukrajinska vojska rasporedila kasetnu municiju koju je obezbedila SAD protiv ruskih pozicija, Kremlj koristi sopstveni arsenal protiv ukrajinskih civila kao odmazdu.

Ukrajinski zvaničnici i grupe za zaštitu ljudskih prava upozorili su da Rusija neselektivno koristi kasetnu municiju protiv civilnih ciljeva od prošle godine.