26. jul 2023 12:46

Imidž Švedske drastično pogoršan nakon paljenja Kurana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Imidž Švedske drastično pogoršan nakon paljenja Kurana

Foto: AP Photo/Vahid Salemi

STOKHOLM - Bezbednosna situacija u Švedskoj se pogoršala nakon nedavnih paljenja Kurana i protesta u muslimanskom svetu, a oba su negativno uticala na imidž nordijske nacije, saopštila je u sredu švedska služba bezbednosti SAPO.

Imidž Švedske promenio se ''iz tolerantne zemlje u zemlju neprijateljsku prema islamu i muslimanima, gde država sankcioniše napade na muslimane i gde socijalne službe mogu kidnapovati muslimansku decu'', navodi se u saopštenju SAPO-a.

Kako navodi AP, to povećava rizik da podstakne pretnje Švedskoj, i to ''od pojedinaca unutar nasilnog islamističkog miljea'', i dodaje da je trenutni rizik od terorizma u Švedskoj i dalje na povišenom nivou, odnosno na trećem od pet nivoa.

''Ozbiljna je situacija u kojoj se nalazimo. To je povećana pretnja i napad se može desiti u okviru pojačane pretnje", rekla je zamenica šefa SAPO-a za borbu protiv terorizma Suzana Trehorning.

Nedavni niz javnih skrnavljenja Kurana od strane nekolicine antiislamskih aktivista u Švedskoj i nedavno u susednoj Danskoj izazvao je ljutite reakcije u muslimanskim zemljama, navodi AP.

Agencija dodaje da u Švedskoj ne postoji zakon koji izričito zabranjuje spaljivanje ili skrnavljenje Kurana ili drugih verskih tekstova.

U toj nordijskoj zemlji pravo na održavanje javnih demonstracija zaštićeno je zakonom, a policija tzv. ''bogohulne'' proteste dozvoljava uglavnom na osnovu procene da li se javni skup može održati bez većih poremećaja ili rizika po javnu bezbednost.