27. jul 2023 15:31

Predsednik Nigera oglasio se prvi put nakon puča: Teško stečena dostignuća biće sačuvana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Nigera oglasio se prvi put nakon puča: Teško stečena dostignuća biće sačuvana

Foto: AP Photo/

NIJAMEJ - Predsednik Nigera Mohamed Bazum oglasio se prvi put nakon puča koji su juče izveli pripadnici predsedničke garde, poručivši da će se svi građani koji vole demokratiju pobrinuti za to da teško stečena dostignuća budu sačuvana.

"Teško stečena dostignuća biće sačuvana. Svi Nigerci koji vole demokratiju i slobodu će se pobrinuti za to", napisao je Bazum na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter.

Vojska Nigera je saopštila da su sve aktivnosti političkih partija u Nigeru obustavljene do daljeg, nakon što je podržala puč predsedničke garde.

"Morali smo da izbegnemo smrtonosnu konfrontaciju koja bi mogla da izazove krvoproliće i utiče na bezbednost stanovništva", navodi se u saopštenju vojske, preneo je Rojters.

Predstavnici vojske Nigera saopštili su sinoć da je predsednik zemlje smenjen sa vlasti i da su granice zemlje zatvorene.

U saopštenju koje je emitovala državna nacionalna televizija, oni su dali garancije ličnog imuniteta zvaničnicima vlade svrgnutog predsednika.

Vojni pobunjenici najavili su nacionalni policijski čas od 19 časova uveče do pet ujutru, a obustavljen je rad svih javnih institucija u zemlji.

Reč je o sedmom državnom udaru u državama zapadne i centralne Afrike od 2020. godine.